У травні 2024 року набуде чинності новий закон про мобілізацію, розпочнеться основна сесія Національного мультипредметного тесту, а для водіїв зміниться важливе правило руху поза населеними пунктами.

NV зібрав головні зміни травня 2024.

Інфографіка: NV

Набуває чинності закон про мобілізацію

18 травня, через місяць після офіційної публікації, набуде чинності закон про мобілізацію (№ 10449), який Верховна Рада остаточно ухвалила 11 квітня, а президент Володимир Зеленський підписав 16 квітня.

Відео дня

NV вже розповідав про зміни та новації, які передбачає цей закон про мобілізацію. Серед найважливіших з них:

60 днів на уточнення військово-облікових даних для чоловіків призовного віку (18−60 років) в Україні та за кордоном.

Читайте також:
Виїзне оформлення паспортів за кордоном у філіях ДП Документ (на фото Польща) для українських чоловіків відтепер неможливе (Фото:Центр обслуговування громадян Паспортний сервіс) Безпаспортне питання. Чи планують країни ЄС повертати українських чоловіків додому після нових обмежень з боку Києва: що відомо

Обмеження консульських послуг для чоловіків за кордоном: після 18 травня МЗС обіцяє знову приймати заяви про надання консульских послуг, однако відповідного до нового закону чоловіки не зможуть отримати їх без уточнення своїх військово-облікових даних. У законі йдеться про можливість уточнити їх дистанційно з-за кордону, зокрема в персональному кабінеті призовника чи резервіста або ж за телефоном чи електронною поштою в ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку. Водночас Кабмін заборонив у будь-якому випадку видавати чоловікам паспорти за кордоном у філіях ДП Документ.

Відмова від ідеї про демобілізацію через три роки служби. З тексту документа вилучено норму про демобілізацію військових, які відслужили 36 місяців під час воєнного стану. Тож поки вони не отримають такого права, однак протягом найближчих 8 місяців має бути розроблено окремий законопроєкт про демобілізацію.

Базова військова служба замість строкової. Строкову службу в Україні буде скасовано, замість неї запроваджується базова військова для громадян 18−25 років. У мирний час або в особливий період (крім періоду дії воєнного стану) її тривалість буде до 5 місяців, з яких до 3 місяців здійснюється базова загальновійськова підготовка, до 2 місяців — фахова підготовка. Під час дії воєнного стану — до 3 місяців, з яких не менше 1 місяця здійснюється базова загальновійськова підготовка, до 2 місяців — фахова підготовка.

Читайте також:
Військовозобов'язані (Фото:REUTERS/Alina Smutko) Закон про мобілізацію: електронний кабінет військовозобов'язаного має запрацювати до 17 червня

Добровільна реєстрація електронних кабінетів. У законі прописано, що «громадяни, які перебувають на військовому обліку, в добровільному порядку реєструють свій електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного чи резервіста». Тобто документ не зобов’язує реєструвати такий кабінет.

Можливість обмеження водійських прав за ухилення від мобілізації. Винятки лише два: якщо таке обмеження позбавляє людину основного законного джерела засобів для існування або ж якщо авто використовується у зв’язку з інвалідністю чи перебуванням на утриманні чоловіка особи з інвалідністю I, II групи або дитини з інвалідністю.

Перекомісія для низки людей з інвалідністю і обмежено придатних. Закон не передбачає категорії «обмежено придатних» для служби осіб навіть у воєнний час. Тож особи, які були визнані обмежено придатними, будуть зобов’язані повторно пройти огляд протягом 12 місяців. Крім того, закон передбачає перевірку рішень про встановлення інвалідності тим чоловікам віком від 25 до 50 років, яким було вперше встановлено інвалідність II та III груп після 24 лютого 2022 року і до набрання законом чинності. Ця норма не стосується поранених військовослужбовців, які отримали важкі поранення під час повномасштабного вторгнення.

Додаткові заходи мотивації для мобілізованих військових та розширення прав для звільнених з полону.

Розширення підстав для звільнення зі служби у воєнний час, зокрема демобілізація через інвалідність.

Основна сесія НМТ (Національного мультипредметного тесту)

14 травня розпочинається основна сесія Національного мультипредметного тесту, яка триватиме до 25 червня 2024 року.

Крім того, для цьогорічних учасників НМТ у травні є додаткові важливі дати в травні:

  • з 8 травня для зареєстрованих учасників основних сесій НМТ з’явиться можливість завантажити запрошення на тест зі своїх персональних кабінетів. У запрошенні де буде зазначено дату, час і місце проведення НМТ.
  • 10−15 травня — реєстрація на додаткову сесію НМТ для учасників, які не змогли зареєструватися з поважних причин під час основного періоду або яким було відмовлено в реєстрації. Зміни до реєстраційних даних вони зможуть внести до 19 травня, дізнатися про дату, час і місце проведення додаткового тестування такі учасники зможуть з 8 липня. Додаткова сесія триватиме з 11 липня до 19 липня.

З міркувань безпеки Український центр оцінювання якості освіти не публікуватиме інформацію про те, де на території України відбудеться тестування.

Учасникам також наполегливо рекомендують не розголошувати, де й коли проходитиме тестування, адже від цього може залежати безпека і їхня, і організаторів НМТ.

Інфографіка: Центр оцінювання якості освіти

Зміна ПДР для водіїв щодо руху поза містами й селами

1 травня в Україні набуде чинності оновлення Правил дорожнього руху. Починаючи з цього року українські водії будуть зобов’язані використовувати ближнє світло фар або ходові вогні поза межами населених пунктів протягом усього року включно з літнім періодом, а не лише в холодний сезон року (з 1 жовтня до 30 квітня), як це було раніше.

Ці зміни Кабмін вніс ще восени 2023 року. Нові правила стосуються усіх транспортних засобів, від легкових автомобілів до мотоциклів. Тепер поза межами населених пунктів вони мають рухатися з денними ходовими вогнями, а у випадку їх відсутності — використовувати ближнє світло фар.

Норма діятиме постійно, незалежно від пори року або часу доби.

В умовах обмеженої видимості, дозволяється використовувати дальнє світло фар або протитуманні фари — за умови, що це не призведе до засліплення інших учасників дорожнього руху.

За даними Європейського дослідницького інституту з безпеки дорожнього руху, використання денних ходових вогнів може зменшити кількість ДТП у світлу частину доби на 10−15%. Денні ходові вогні покращують видимість транспортних засобів для інших учасників дорожнього руху.

Зміна евакуаційних рейсів Укрзалізниці з Донеччини

З 2 травня Волинська область змінює Рівненську область у прийнятті евакуйованого населення Донецької області.

Починаючи з 2 травня евакуаційні поїзди з Покровська (Донеччина) прийматиме саме Волинська область.

Потяг курсуватиме один раз на вісім днів, орієнтовні дати відправлення потяга зі станції Покровськ: 2, 5, 10, 18 та 26 травня.

Наразі Волинська ОВА підготувала близько 500 місць для розміщення мешканців Донбасу, які планують евакуюватися з небезпечних районів області.

Для евакуйованих передбачаються такі соціальні гарантії:

  • безкоштовне житло у місцях компактного проживання на Волині;
  • державна допомога на проживання внутрішньо переміщеним особам;
  • одноразова виплата цивільному населенню, яке евакуюється;
  • гуманітарна, психологічна та медична допомога тощо.

Великдень для вірян ПЦУ та УГКЦ

Перехід Православної церкви України (ПЦУ) та Української греко-католицької церкви (УГКЦ) на новоюліанський календар не мав жодного впливу на день святкування Великодня, адже православні християни визначають дату Світлого Христового Воскресіння інакше, ніж католики.

У 2024 році ПЦУ та УГКЦ відзначатимуть Великдень 5 травня, тоді як у католиків ця дата цьогоріч випала на 31 березня. Причина такої різниці полягає у використанні різних версій Пасхалії, тобто обчислення дати Великодня. У католицьких церквах її визначають залежно від першого весняного повного місяця. Однак у православ'ї використовується розрахунок, який залежить ще й від весняного рівнодення, тому Великдень за православним календарем не може святкуватися раніше, ніж 4 квітня.

Водночас понеділок, 5 травня, буде в Україні звичайним робочим днем.

Інфографіка: NV Інфографіка: NV

Новий етап оформлення субсидій

Для більшості українців, які отримують житлову субсидію, з травня 2024 року її буде призначено автоматично на неопалювальний сезон (якщо не змінилися дані про майновий стан та/або склад домогосподарств).

Однак деяким категоріям споживачів потрібно після 1 травня звертатися із новою заявою за оформленням субсидії.

Зокрема за особистим зверненням (із заявою та декларацією про доходи та витрати) для перепризначення субсидії мають звернутися люди за таких умов:

  • заявник (член домогосподарства) орендує житлове приміщення, за яке сплачує житлово-комунальні послуги;
  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • домогосподарство претендує на призначення житлової субсидії на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива.

На підставі звернення житлова субсидія надається на неопалювальний сезон і тим українцям, які мають право на виплату, але в опалювальний період їм було призначено субсидію в розмірі 0,00 грн (коли розмір плати за ЖКГ-послуги не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу).

Нині в Україні є понад 50 тисяч домогосподарств, які потенційно можуть одержувати житлову субсидію, але наразі за отриманням виплати не зверталися.

Також українці мають можливість подати спрощену заяву на житлові субсидії онлайн на порталі Дія.

Ціни на комунальні тарифи у травні

Ціни на електроенергію, газ та воду для більшості побутових споживачів у травні 2024 року підвищуватися не будуть.

Ціни на газ в Україні для клієнтів Нафтогазу (98% споживачів) залишаться незмінними — на рівні 7,96 грн/куб м. Ціна поки не зміниться навіть попри те, що 30 квітня 2024 року сплив термін дії річного тарифу на ринку постачання газу кінцевим споживачам, зокрема від Нафтогазу. Ціни на газ у решти постачальників варіюються від 7,7 грн за кубометр до 9,90 грн.

Ціни на електроенергію підіймати поки не планують. Вартість послуг електропостачання для населення зараз становить 2,64 грн/кВт-год. Ціну суттєво підняли влітку 2023 року через потребу у коштах на відновлення інфраструктури після російських обстрілів. Тоді сума у платіжках за електроенергію зросла приблизно на 250 гривень. Після нових ударів по енергетиці навесні 2024 року ситуація в українській енергосистемі є складною, однак за словами заступниці міністра енергетики Світлани Гринчук, рішення щодо підвищення цін на електроенергію у травні поки немає.

Зекономити на електроенергії українці можуть за допомогою двозонних та тризонних тарифів. У не пікові години (з 23:00 вечора до 07:00 ранку) споживання електроенергії обійдеться в рази дешевше через багатотарифний спосіб обліку. Тобто основне навантаження на мережу потрібно робити вночі, а вдень — економити.

Ціни на водопостачання. В Україні у деяких невеликих містах з 1 травня послуга водопостачання подорожчає. Зокрема, влада маленьких міст має право на власний розсуд встановлювати ціни на цю послугу ЖКГ. У зв’язку з цим в деяких з них ціни зросли доволі суттєво — до 40%.

Водночас для великих міст обласного значення НКРЕКП заборонила підвищувати тарифи на водопостачання та водовідведення у травні. Ще в квітні було заплановано підвищення тарифів для постачальників холодної води у Києві та інших містах України, однак рішення по цьому питанню відклали.

Згідно з проєктом НКРЕКП підвищення тарифів на воду, було заплановано у два етапи — з 1 квітня та 1 липня. Зокрема, тариф на воду в Києві планували підняти з 1 квітня — до 40,776 грн за кубометр. Тобто навесні мешканців столиці могло чекати підвищення на 34% з нинішніх 30,384 грн за куб.

Редактор: Інна Семенова Читати далі