Колонізація Місяця. На супутнику Землі з’явиться 4G-зв’язок

Автор: Анастасія Печенюк

Nokia розробляє систему зв’язку LTE/4G для Місяця. Частково мережа може бути запущена вже наприкінці цього року.

Обладнання Nokia, яке по суті є «мережею в коробці», з'єднає місячний посадковий апарат Nova-C від Intuitive Machines з апаратом MAPP від ​​Lunar Outpost і бункером Micro-Nova від Intuitive Machines. Його буде перевірено на життєздатність як на близьких, так і на далеких відстанях, пише Space.com.

Відео дня

«Як і притулок, їжа та життєзабезпечення, зв’язок стане ключовим компонентом будь-якої майбутньої місії на Місяць або Марс. Замість того, щоб „винаходити колесо“, створюючи власну мережу в космосі, ми використовуємо переваги тих самих найсучасніших технологій, які з'єднують мільярди смартфонів на Землі», — каже президент Bell Labs Solutions Research у Nokia Тьєррі Кляйн.

Якщо все піде за планом, місячна мережа Nokia 4G/LTE забезпечить більшу пропускну здатність, ніж традиційні системи ультрависоких частот (UHF), які використовуються для космічного зв’язку. Це не тільки пришвидшить зв’язок між астронавтами, але й буде корисним для автономних роботизованих систем на Місяці. Крім того, зрештою мережа може бути адаптована для Марса, а також одного дня оновлена ​​до 5G.

«Просто подумайте про масштаби операцій на Місяці протягом наступних 20 років. За один рік буде кілька місій, які будуть виконуватися різними космічними агентствами та навіть комерційними підприємствами. У різних регіонах Місяця будуть бази. Встановлення кожною окремою місією власних систем зв’язку не матиме економічного сенсу. Натомість їм потрібно буде використовувати ту саму інфраструктуру в тих самих місцях і з'єднувати всі різні бази на поверхні Місяця», — додає Кляйн.

Апаратне забезпечення для спрощеної версії мережі має бути запущено наприкінці цього року. Його буде відправлено в рамках місії IM-2 Intuitive Machine, яка, як очікується, приземлиться на південному полюсі Місяця.

Читати далі