Автор: Кристина Гришанова

Напередодні світлого свята Великодня NV Food поспілкувався з дизайнером і ресторатором, членом Slow Food Україна Дмитром Сікорським, який розповів нам про традиції випікання великоднього хліба на Одещині.

Яскрава мозаїка культурних особливостей Одеської області включає великодні традиції українців, болгар, молдаван та гагаузів, що відрізняються рецептами смаків.

Дмитро Сікорський

Дизайнер та ресторатор, член Slow Food Україна

«На Одещині великоднє святкування — це особлива подія, яка об'єднує культурні впливи різних регіонів. Незважаючи на мультинаціональний характер регіону, велика більшість жителів віддають перевагу православному віросповіданню, що робить святкування Великодня значущою подією для кожного», — розповідає Дмитро.

Відео дня

Ресторатор зазначив, що в самій Одесі традиції великодньої випічки відчутні залишки старої української культури. «Тут паска залишається паскою, а не кулічем, — каже експерт, — І рецепти її приготування можуть значно відрізнятися від сусідніх регіонів. Розміри та рецептури пасок залежать від уміння та вподобань господинь. Історично в Одесі паски випікалися у великих кількостях, потім їх роздавали бідним, обмінювали як подарунки та споживали власноруч. Завдяки спеціальним печам у дворах будинків, великодню випічку в Одесі завжди відзначали особливо урочисто».

Читайте також:
Традиції української паски на Великдень (Фото:Instagram @kateartyshuk) «Зберігайте родові традиції». Етнологиня про велику українську червону паску, локальні продукти та боротьбу з крафінами

Він додає, що зараз можна знайти різні варіації випічки, які додають паскам особливого шарму. Серед них популярна гливка паска — з особливим, майже глиняним тістом, яке надає страві особливої м’якості та смаку. «У деяких сім'ях паски випікаються у вигляді символічного ягняти, що нагадує про давні українські традиції. Навіть за часів радянської епохи традиції великодньої випічки жили і процвітали. Усі одеські кондитерські цехи виробляли свою версію великоднього кексу, хоча його називали травневим або квітневим», — каже Дмитро.

Паска (Фото: iryna_bazar/instagram) Паска / Фото: iryna_bazar/instagram

Ще одна цікава деталь — сирна паска, яка є популярною альтернативою традиційній випічці. Її приготування також відрізняється від пасок із борошна, але вона не менш смачна і варта того, щоб її скуштувати.

«Загалом, великоднє святкування на Одещині це час, коли місцеві традиції та смаки переплітаються в унікальному кулінарному досвіді, який поширюється і за межі міста, створюючи відчуття спільності та традиційного смаку свята», — зазначає Дмитро.

Читайте також:
Паска від Bassano Ristorante (Фото:Bassano Ristorante) Вже час. 10 закладів Києва, де можна замовити паски та кошики до Великодня

Також він розповів про традиції Бессарабії, які відрізняються від тих, що ми звикли бачити в Одесі. Тут живуть представники різних національностей, які святкують Великдень: українці, болгари, молдавани та гагаузи. Кожна з цих національностей має свої традиції приготування великодньої випічки.

«Українська традиція на Бессарабії подібна до одеської випікаються паски на дріжджовому тісті та сирні паски. Паски тут зазвичай бувають плоскими, а їхні розміри та прикраси різняться за смаками господинь.

Болгари святкують Великдень, який у них називається Велік День. Свою великодню випічку вони випікають із дріжджового тіста, часто роблять великими та прикрашають у власний спосіб. А ось молдавани мають цікаву традицію великодньої випічки. Вони готують паски з тіста, з якого виготовляється сир, створюючи своєрідну сирно-борошняну суміш. Це дозволяє створити неповторний смак і консистенцію паски. Також вони випікають козанак — величезний калач зі смаковою начинкою.

Читайте також:
За п’ять днів фестивалю було продано близько 230 кг продукції українських фермерів (Фото:Надано Лавкою Традицій) Підкорили фанатів Slow Food. Три продукти від українських фермерів стали бестселерами на міжнародному фестивалі

А гагаузи мають свою особливу традицію великодньої випічки, яка нагадує український обрядовий хліб — великі хлібці, що прикрашають у формі ромашки або сплітають у вигляді короваю. Ця випічка називається паскою або калачем, але вона не має солодкого смаку, як українська паска. Це більше схоже на хліб, який використовується в релігійних обрядах", — завершив експерт.

Пріклад гагаузької паски (Фото: Надано автором) Пріклад гагаузької паски / Фото: Надано автором

Отже, великоднє святкування на півдні Одеської області це справжнє розмаїття смаків, традицій і культурних особливостей, що додає барв і колориту у святкові дні.

Читати далі