Колишній президент США і кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп зізнався, що в січні 2021 року він хотів приєднатися до натовпу, який штурмував Капітолій.

Про це пише The Hill.

Трамп стверджував перед секретною службою своє бажання відвідати Капітолій у день штурму, 6 січня, і заявив, що його відмову відвезти туди спричинив інцидент з офіцерами в його автомобілі.

Читайте також:
Дональд Трамп (Фото:REUTERS/Sam Wolfe) Справа про штурм Капітолія: Трамп просить Верховний суд заблокувати рішення про відсутність у нього імунітету

Виступаючи перед своїми прихильниками у Вісконсині, Трамп активно критикував судові процеси проти нього й атакував законодавців, які розслідують події 6 січня.

«Пам’ятаєте, як говорили, що я напав на агента Секретної служби біля автомобіля? Це не про мене. Я — коханець, не боєць, запам’ятайте це. І це правда, хлопці з Секретної служби круті, молодші за мене, але всього на трохи», — зазначив Трамп.

Відео дня

Трамп також висміяв свідчення Кессіді Гатчінсон, колишньої помічниці в Білому домі, яка розповідала Конгресу, що після своєї промови біля Білого дому Трамп спробував узяти керування автомобілем у свої руки, намагаючись спрямувати його до Капітолію.

«Це безумство. Я сидів ззаду і говорив, що хотів би бути там внизу, бачачи, як туди йдуть люди. Вони сказали: 'Сер, краще не треба'. Я відповів: 'Хотів би… ви що думаєте?' Ось і вся розмова. Ці люди божевільні», — продовжив Трамп.

Обвинувальні свідчення Гатчінсон, які було дано перед уже розпущеним комітетом 6 січня 2022 року, викликали нові запитання щодо дій Трампа і його прагнення приєднатися до протестувальників, які прямували до Капітолію.

Читайте також:
Засідання «комітету 6 січня» Палати представників (Фото:Jim Lo Scalzo/Pool via REUTERS) Штурм Капітолія: комітет Конгресу США рекомендує Мін'юсту звинуватити Трампа у кримінальних злочинах

Водій Трампа 6 січня спростував свідчення про те, що Трамп намагався захопити керування автомобілем.

«Президент ніколи не намагався взяти кермо. Я не бачив, щоб він намагався сісти на переднє сидіння», — повідомив неназваний водій слідчому комітету.

6 січня 2021 року Конгрес США зібрався, щоб затвердити перемогу демократа Джо Байдена на президентських виборах. Однак засідання довелося перервати, оскільки прихильники Дональда Трампа увірвалися в будівлю Конгресу.

Незадовго до, під час або відразу після штурму Капітолія померли п’ятеро людей, понад 100 поліцейських постраждали. За даними ЗМІ, на початку серпня 2021 року чотири офіцери поліції, які протистояли загарбникам Капітолія, наклали на себе руки.

Після штурму в Капітолії відновилося спільне засідання двох палат Конгресу, на якому офіційно затвердили підсумки президентських виборів і перемогу Байдена.

13 січня Палата представників ухвалила резолюцію про імпічмент Трампа. Справу передали в Сенат, який за місяць визнав його невинним у підбурюванні до штурму Капітолія. Для імпічменту не вистачило 10 голосів.

Джо Байден говорив, що вина його попередника незаперечна, хоча йому й не оголосили імпічмент.

Редактор: Дар’я Харченко Читати далі