Естонія анонсувала новий пакет військової допомоги Україні, до якого увійдуть ЗРК малої дальності Mistral та ракети до них. Про це повідомляє Міністерство оборони Естонії у вівторок, 11 червня.

"…Ми сформували пакет допомоги таким чином, щоб він був максимально корисним для України і водночас не ставив під загрозу боєздатність Сил оборони Естонії, і щоб ми могли якнайшвидше відновити необхідні запаси", — зазначив міністр оборони Естонії Ханно Певкур.

Відео дня

Точну кількість озброєння не розголошують з міркувань безпеки, зауважили у відомстві.

Читайте також: Шести буде замало. Скільки літаків Mirage 2000 може отримати Україна — ЗМІ

Там також нагадали, що раніше Естонія передавала Україні снаряди до протитанкового ракетного комплексу Javelin, гаубиці, артилерійські боєприпаси, протитанкові міни, протитанкові гранатомети, міномети, транспортні засоби, засоби зв’язку, польові шпиталі, медикаменти, засоби індивідуального захисту та сухпайки.

21 березня Ханно Певкур під час візиту до Києва повідомив про пакет військової допомоги на 20 млн євро.

Читайте також: Україна отримає від Німеччини третю систему Patriot, установки IRIS-T та Gepard — Шольц

3 червня глава МЗС Естонії Маргус Цахкна заявив, що його країна незабаром підпише двосторонню угоду у сфері безпеки з Україною.

Що таке Містраль

Містраль — це сучасний французький зенітно-ракетний комплекс, призначений для ураження цілей на малих висотах, таких як гелікоптер та літак.

ЗРК Містраль розробила французька компанія MBDA, у 1987 році їх прийняли на озброєння сухопутних військ Франції. У 2000 році розробили модернізований зразок — Mistral 2, а пізніше і Mistral 3.

Їх взяли на озброєння близько 25 країн Європи та світу, зокрема Бельгія, Кіпр, Естонія, Фінляндія, Угорщина, Австрія, Хорватія, Іспанія та інші. Загалом виробили понад 15 тисяч ракет.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі