Чинна президентка Словаччини Зузана Чапутова та обраний президент Петер Пеллегріні засудили напад на прем'єр-міністра Роберта Фіцо, який стався 15 травня, та звернулись до громадян країни. Про це повідомляє Aktuality.

«Ми стоїмо тут разом, тому що хочемо надіслати сигнал розуміння в цій напруженій ситуації. Ми одна країна, одна нація, і разом з національними меншинами ми творимо одну людську спільноту», — зазначила Чапутова під час спільної заяви з новообраним президентом у президентському палаці.

Відео дня

Вона назвала напад на прем'єр-міністра «великою людською трагедією» та нападом на демократичну владу.

Чапутова та Пеллегріні закликали громадян та політиків не звинувачувати один одного в інциденті. Вони також планують зібрати лідерів усіх парламентських політичних партій на зустрічі в президентському палаці, щоб обговорити врегулювання ситуації.

Читайте також: «Маємо надію на його одужання». Орбан заявив, що через замах на Фіцо Угорщина буде «боротися за мир наодинці»

«Ми, політики, повинні мати владу над своїми емоціями, коли хочемо здійснювати публічну владу в державі. Ми маємо контролювати свої слова, думки та вчинки», — зазначила президентка.

Водночас Пеллегріні закликав політичні партії тимчасово призупинити політичну кампанію, адже це призводить до протистояння та взаємних звинувачень.
Він також назвав напад на Фіцо нападом на демократію.
На президентських виборах у Словаччині у квітні 2024 року переміг соратник Фіцо Петер Пеллегріні. Його інавгурація відбудеться а червні.

Замах на прем'єр-міністра Словаччини Роберта Фіцо — що відомо

15 травня стало відомо, на прем'єра Словаччини Роберта Фіцо вчинили замах. Словацькі ЗМІ повідомили, що Фіцо підійшов до людей на вулиці, після чого пролунало кілька пострілів, і прем'єр упав на землю.

Інцидент стався в місті Гандлова, розташованому за 150 км від Братислави.

Читайте також: «Фатальний провал служби безпеки»: колишній начальник поліції Словаччини оцінив замах на Фіцо

Видання Plus one day повідомило, що Фіцо перебуває у важкому стані, але його життю нічого не загрожує. За даними джерел, Фіцо дістав два-три поранення, імовірно, в кінцівки, груди і живіт. Загалом було зроблено близько п’яти пострілів.

Пізніше з’явилися фото підозрюваного, його затримали — це 71-річний Юрай Цинтула — письменник і прихильник опозиційної партії Прогресивна Словаччина. Як повідомляють словацькі видання Dennik N і Refresher, стрілок заявив, що не згоден із політикою словацького уряду.

Читайте також: Депутат словацької партії таємно зустрівся з російським послом перед замахом на Фіцо — ЗМІ

Уночі 16 травня лікарі провели операцію Фіцо. Представник лікарні повідомив, що прем'єр перебуває у стабільному, але важкому стані.

Поліція Словаччини висунула звинувачення підозрюваному в замаху чоловіку. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі