Автор: Олег Шама

Потрапивши в розстрільні списки більшовиків, авіаконструктор Ігор Сікорський виїхав до США, де кілька років харчувався переважно бобами й шукав гроші, щоб далі будувати літаки. Врешті кошти знайшлися і видатний киянин здійснив мрію життя — побудував перший у світі гелікоптер. Утім не тільки в цьому він був перший.

У касі $800. Поруч стоять три-чотири планшети для креслень. У дірках дерев’яних стін виє вітер, ще й висмикує з них застрягле пір'я — нещодавно тут була куряча ферма. Вночі можуть прийти крадії, бо це острів Лонг-Айленд, передмістя Нью-Йорка. Тому по черзі на чатах стоять усі шість працівників цієї маленької компанії та її шеф, 34‑річний авіабудівник Ігор Сікорський.

Відео дня Читайте також:
Професор Георгій (Джорж) Кістяківський після проєкту Мангеттен повернувся до Гарварду й очолив там кафедру хімії. Фото близько 1947 року (Фото:manhattanprojectvoices.org) Соратник Оппенгеймера. Як українець Кістяківський вирішив проблему вибуху першої атомної бомби, а потім боровся за обмеження ядерної зброї

Після успіхів у створенні літаків у Петрограді він змушений був тікати від більшовиків, які внесли його до розстрільного списку. У рідному Києві шукати долі не випадало й поготів — там за революційні чотири роки влада мінялася кільканадцять разів.

Доля занесла талановитого киянина до Сполучених Штатів. «Містер Сікорський заявляє, що готовий виробляти літаки, які без проблем долатимуть відстань у 25 тис. км», — писала газета The New York Times після того, як відомий уже у світі авіаконструктор уперше побачив статую Свободи.

США купили 81 старий винищувач для України – Валерій Романенко

https://www.youtube.com/watch?v=ARj9t64haSY

Та з контрактами геть не складалося: війна закінчилася, а мирна транспортна авіація, яку пропонував будувати Сікорський, викликала здебільшого скепсис. Далі потяглися суворі будні у Великому Яблуці, де конструктор був мало кому цікавий. Щоразу доводилося змінювати житло на дешевше. А Френк Делір, автор прижиттєвої біографії знаменитого киянина, писав, що тоді він намагався витрачати на їжу не більш як 80 центів на день. Тому кава й боби становили щоденний раціон конструктора.

Читати далі