У мережі з’явилося відео ймовірного ураження особового складу російських окупантів біля населеного пункту Рогове Луганської області. Стверджується, що ЗСУ могли завдати удару балістичними ракетами ATACMS.

Відео опублікував у середу, 1 травня, у соцмережі X (Twitter) JB Schneider.

На відео, яке зняли з дрона, видно скупчення особового складу ворога. Мілітарний зазначає, що візуально площа ураження значно більша, ніж від далекобійних ракет GMLRS для РСЗВ HIMARS, тому, ймовірно, удару завдали балістичними ракетами ATACMS.

Відео дня Читайте також:
Запуск ракети ATACMS (Фото:Lockheedmartin.com) За достатньої кількості ATACMS Україна встановить повний вогневий контроль над Кримом — військовий аналітик

Як повідомила Osint-спільнота Кіберборошно, удару було завдано трьома ракетами ATACMS. Вони також опублікували координати ударів — 49.637335, 39.042763; 49.621673,39.060224; 49.637016,39.033770. Ці місця розташовані приблизно за 78 кілометрів від лінії бойового зіткнення.

ATACMS для України — що відомо

У законопроєкті про допомогу Україні, який 24 квітня підписав президент США Джо Байден, згадується, що Україна має отримати ракети ATACMS великої дальності. Раніше Білий дім побоювався погоджувати передачу таких ракет Збройним силам України, аргументуючи це нібито ризиком ескалації в протистоянні з РФ.

Читайте також: ATACMS створять навантаження на російську ППО, ЗСУ знадобиться всього десять таких ракет, щоб покрити лінію фронту — Telegraph

Восени 2023 року Україна отримала невелику кількість ракет ATACMS меншої дальності з касетною боєголовкою. Тоді йшлося про ракети MGM-140A (вони ж M39 або ATACMS Block I) з максимальною дальністю ураження до 165 км.

Інфографіка: NV

13 березня 2024 року газета The Wall Street Journal повідомляла, що Пентагон готовий надати Україні балістичні ракети ATACMS більшої дальності. Тоді американські чиновники казали, що завдяки прогресу в придбанні системи наступного покоління Precision Strike Missile (PSM) Пентагон відкритий для надання своїх ракет більшої дальності ATACMS Україні.

24 квітня агентство Reuters із посиланням на американського чиновника повідомило, що США вже таємно відправили Україні ATACMS. За інформацією журналістів, Україна використала їх для ударів в Криму минулого тижня. Пізніше цю інформацію підтвердили в Пентагоні.

25 квітня New York Times із посиланням на високопоставленого американського представника писала, що в березні Україна таємно отримала від США понад 100 ракет ATACMS і багато касетних боєприпасів.

Газета NYT писала, що отриманими в березні ракетами Україна, зокрема, вразила російський військовий аеродром у Джанкої в Криму, знищивши російські комплекси С-300 і С-400, а також російські війська на південному сході України минулого тижня.

1 травня глава Пентагону Ллойд Остін заявляв, що США нададуть Україні стільки ракет ATACMS, скільки зможуть.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі