Автор: Олег Шама

Що 105 років тому чинили російські більшовики в Харкові, прикриваючи свої злочини колаборантами з етнічних українців.

Звірства російських більшовиків на сході та півдні України виявили й оприлюднили майже по-гарячому. На початку квітня 1919 року білогвардійський генерал Антон Денікін, головнокомандувач військами, які намагалися повернути в Росію монархію, створив Особливу комісію з розслідування злодіянь більшовиків. «Задля виявлення перед очима всього культурного світу руйнівної діяльності організованого більшовизму», — визначалася її мета.

Відео дня Читайте також:
ОД СЯНУ ДО ДОНУ: Карта України 1918 року, складена за мовно-етнічними даними кінця ХІХ — початку ХХ століття. Виділені населені пункти — чільні міста земель, де за переписом 1897 року значно переважали українці, і щодо приналежності їх до Росії точилися дискусії на переговорах у Києві (Фото:часопис Свобода) Чому мир з Росією неможливий. Переговори з українцями про перемир’я і кордони 1918-го Москва використала для підготовки до нового нападу

Комісія керувалася останнім Статутом кримінального судочинства Російської імперії 1914 року. Відтак, мала право проводити всі належні слідчі дії: викликати та допитувати потерпілих і свідків, проводити огляди, обшуки, виїмки, експертизи. Протоколи Комісії мали чинність слідчих актів.

Вперше російські більшовики зайняли Харків на початку грудня 1917-го, через місяць після перевороту і захоплення влади у Петрограді. На протести Центральної Ради й українського уряду в Києві відповідали: мовляв, загони Червоної гвардії тут проїздом, аби розбити антирадянський заколот генерала Олексія Каледіна на Донщині.

За що продаються колаборанти. Тупо бездумні нещасні люди – Володимир Золкін

https://www.youtube.com/watch?v=O4NGbm-9wbo

Прелюдія лиха

Харківські більшовики зустріли російських «колег» на залізничному вокзалі. Це були загони під орудою Рудольфа Сіверса і матроса Ніколая Ховріна — загалом з півтора тисячі багнетів з шістьма гарматами та трьома броньовиками. «Гості» пообіцяли не чіпати представників Центральної Ради, з якими місцеві більшовики ще ладили, і поводитися в місті мирно.

Читайте також: «Боже, бережи населення від москалів». Як поводились росіяни, коли захопили Львів у 1914−1915 роках, та що розповідали про них львів'яни Читайте також: Несподіванка 1917-го. Як купка політичних маргіналів за допомогою гарно сформульованих популістських гасел захопила владу Читайте також: Знайомий почерк. Вбивства цивільних, вкрадені килими й екскременти у вітальні — так діяли в Україні російські більшовики у 1919 році Читати далі