ICMR (Індійська рада медичних досліджень) у своїх нових рекомендаціях каже, що приготування під відкритою кришкою може прискорити втрату поживних речовин.

Читайте також: Номер один при діабеті. Учені назвали крупу, яка знижує рівень цукру в крові

Можливо, ваша мати має рацію, коли накриває сковорідку під час приготування їжі, оскільки цю практику схвалює ICMR (Індійська рада медичних досліджень) у своїх нещодавно опублікованих рекомендаціях. За даними медичного дослідницького органу, приготування під закритою кришкою не тільки економить ваш час, але й може допомогти краще зберегти поживні речовини. З іншого боку, приготування під відкритою кришкою може зайняти більше часу, а також прискорити втрату поживних речовин.

Відео дня

«При приготуванні під відкритою кришкою їжа готується довше, а вплив повітря прискорює втрату поживних речовин. У той час як при приготуванні під закритою їжа швидко готується, а поживні речовини краще зберігаються через коротший час приготування. Зелені овочі та листя змінюють колір під час готування під закритою кришкою, але це мінімізує втрату поживних речовин», читайте в рекомендаціях ICMR.

Читайте також: Не здатен розмножуватися. Грибок, що утворює камамбер, знаходиться на межі зникнення, а разом з ним і сир — вчені

Чому важливо правильно готувати їжу

Чому важливо правильно готувати їжу (Фото: Unsplash/Simona Sergi) Чому важливо правильно готувати їжу / Фото: Unsplash/Simona Sergi

Кулінарна обробка важлива для покращення засвоюваності їжі та надання їй більш приємного смаку, покращуючи зовнішній вигляд і текстуру. Це також допомагає зробити певні поживні речовини більш доступними для організму. Приготування їжі вбиває мікроби та знижує ризик зараження.

Читайте також: Пояснюють вчені. Ультраоброблені продукти пов’язані з ризиком безсоння

Здорові методи приготування їжі

Відповідно до ICMR, таким методам приготування, як варіння під тиском або приготування на пару, слід віддавати перевагу перед смаженням, оскільки вони можуть призвести до менших втрат поживних речовин. У рекомендаціях сказано, що приготування на пару є найкращим способом, щоб підвищити рівень антиоксидантів і поліфенолів в овочах і зелені.

Читайте також: Нижчі шанси померти від раку. Вчені дослідили вплив Середземноморської дієти на здоров’я онкохворих пацієнтів

Чи корисно приготування в мікрохвильовій печі для збереження поживних речовин

Чи корисно приготування в мікрохвильовій печі (Фото: Unsplash/ Simona Sergi) Чи корисно приготування в мікрохвильовій печі / Фото: Unsplash/ Simona Sergi

ICMR каже, що їжа в мікрохвильовці потребує дуже мало води та готується на пару зсередини. Цей спосіб зберігає більше вітамінів і мінералів, ніж будь-який інший, оскільки не відбувається вимивання поживних речовин.

«Крім того, оскільки час приготування в мікрохвильовій печі коротший, це допомагає зберегти вітаміни та інші поживні речовини, які руйнуються під час нагрівання», — йдеться в рекомендаціях.

Нагадаємо, ми писали про найкращі способи приготування їжі, що зберігають її користь і смак.

Правова інформація. Ця стаття містить загальні відомості довідкового характеру і не повинна розглядатися як альтернатива рекомендаціям лікаря. NV не несе відповідальності за будь-який діагноз, поставлений читачем на основі матеріалів сайту. NV також не несе відповідальності за зміст інших інтернет-ресурсів, посилання на які присутні в цій статті. Якщо вас турбує стан вашого здоров’я, зверніться до лікаря.

Редактор: Юлія Звєрькова Читати далі