Священне місце. У Помпеях знайдено рідкісні блакитні фрески

Автор: Кіра Борисіхіна

У районі Регіо IX Помпеї археологи продовжують розкопки території Інсула 10 і нещодавно знайшли рідкісні блакитні фрески в стародавньому святилищі.

Читайте також:
Дитячі малюнки вугіллям зображують гладіаторів і сцени полювання (Фото:Археологічний парк Помпеї) Дитячі малюнки та нові рештки. Археологи опублікували звіт про останні знахідки в римських Помпеях

Це святилище, або сакраріум, використовувалося для ритуалів і зберігання священних артефактів. Усередині приміщення площею 8 квадратних метрів стіни прикрашені фресками в четвертому стилі (бл. 60−79 рр. н.е.), де на блакитному тлі зображені жіночі постаті, що символізують пори року. Дві з них представляють землеробство і скотарство.

Відео дня

Дослідники вважають, що під час виверження Везувію кімнату використовували як склад, оскільки там знайшли будівельні матеріали, устриці для штукатурки, 15 амфор, два глечики і дві лампи.

Блакитний колір фресок, традиційно пов’язаний зі священними місцями, вказує на релігійне значення приміщення.

Читайте також:
Археологи з Токійського університету оголосили про відкриття вілли, в якій міг померти Август (Фото:Токійський університет) Сенсація. Археологи знайшли місце смерті першого імператора Риму

Археологи також розкопали приміщення для прислуги на віллі Чівіта Джуліана, що контрастували з розкішним сакрарієм. У цих простих кімнатах були ліжка, робочі інструменти, кошики і мотузки. Дерев’яні предмети збереглися завдяки вулканічному попелу, що утворив твердий шар, відомий як «синерит». Дослідники відтворили їхні форми в гіпсі.

«У міру того, як попіл твердів, органічний матеріал розкладався, залишаючи порожнечі, які можна заповнити штукатуркою під час розкопок», — пояснюють археологи.

Ця техніка дала змогу відновити форми предметів, від ліжок рабів до зліпків жертв і коней.

Читати далі