Президент Володимир Зеленський заявив, що Україні потрібно, аби партнери суттєво прискорили постачання озброєння. За його словами, на фронті мають домінувати «не російські авіабомби та штурмові дії», а українська ініціатива.

Про це президент сказав під час вечірнього відеозвернення у вівторок, 30 квітня.

Як зазначив Зеленський, частково Україна розв’язує питання постачання зброї завдяки вітчизняному виробництву й тим, хто допомагає українським військовим.

Відео дня Читайте також:
Україна не розглядає альтернативи військовій допомозі США, сказав Володимир Зеленський після зустрічі з віцепрезиденткою Камалою Гарріс (Фото:Tobias SCHWARZ/Pool via REUTERS) Є лише план «А», плану «В» не існує. Впевненість Заходу в перемозі України на найнижчому рівні за два роки — Politico

«Особливих результатів вдалося досягти щодо дронів — дякую кожному й кожній, хто працює заради цього, хто виробляє дрони, хто тренує операторів, постачає все необхідне. Я дякую кожному з партнерів, хто в цей час робить справді все, що може, щоб зміцнити наші позиції», — зазначив Зеленський.

Президент додав, що Україна розраховує на оперативність постачання озброєння від США.

«Це постачання, яке має відчуватись у знищеній логістиці окупанта, у їхньому страху базуватися будь-де на окупованій території, а також у нашій силі — у силі, що має показати себе і на Покровському напрямку, і Курахівському, Сіверському, Лиманському, Купʼянському… На півдні держави. Всюди, де Росія тисне, і де ми її маємо витіснити», — додав він.

На тлі останніх масованих ударів країни-агресора Росії Україна неодноразово просила партнерів збільшити постачання систем ППО. Зеленський казав, що Україні потрібно 25 систем Patriot або їхніх аналогів, щоб захистити повітряний простір.
Глава МЗС Дмитро Кулеба зазначав, що його команда знайшла в західних країнах 100 «вільних» Patriot, і дорікнув партнерам через те, що вони не можуть передати Україні хоча б сім із них.

Військова допомога Україні від США

Читайте також:
Запуск ракети ATACMS, архівне фото з Південної Кореї (Фото:8th United States Army/Handout via REUTERS) Історичний крок США. Далекобійні ATACMS таємно передали Україні: яких типів вони бувають, на що здатні і як допоможуть ЗСУ

Президент США Джо Байден 24 квітня підписав законопроєкт, що передбачає $61 млрд підтримки для України, який Палата представників Конгресу перед цим не могла розглянути кілька місяців.

Одразу після підписання Байден заявив, що США почнуть постачання зброї з наступного пакета допомоги Україні протягом кількох годин.

У Пентагоні повідомили, що в пакет допомоги на 1 млрд доларів входять ракети для ППО, боєприпаси для РСЗВ HIMARS, 155-мм артилерійські снаряди, БМП Bradley, бронемашини Humvee, високоточні авіаційні боєприпаси й не тільки.

26 квітня міністр оборони США Ллойд Остін наголосив, що Штати виділять 6 млрд доларів на закупівлю в американської індустрії військової допомоги Україні.

29 квітня Зеленський сказав, що дещо з обіцяної партнерами військової допомоги вже надходить в Україну. Це також підтвердили в Білому домі.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі