Президент Володимир Зеленський подякував прем'єр-міністру Великої Британії Ріші Сунаку за дозвіл бити британською зброєю по військових цілях на території Росії. Про це повідомив Офіс президента у середу, 5 червня.

https://www.youtube.com/embed/LtkElVOX_Rc

Зеленський і Сунак 5 червня провели телефонну розмову. Глава української держави зазначив, що дозвіл Великої Британії «завадить спробам російських окупантів розширити війну та врятує життя людей».

Відео дня

Лідери країн також обговорили подальшу оборонну співпрацю, а саме посилення ППО та далекобійних спроможностей. Зеленський з прем'єром Британії також обговорили підготовку до Глобального саміту миру у Швейцарії.

Читайте також:
Артилерія бригади Хартія працює на Харківському напрямку, архівне фото, травень 2024 (Фото:REUTERS/Valentyn Ogirenko) «Неможливо воювати тільки піхотою». Захисники Вовчанська переконані, що удари по РФ зупинять Харківський наступ росіян — Telegraph

«Переконаний, що навіть у передвиборчий період Велика Британія буде представлена на саміті на найвищому рівні», — заявив Зеленський.

3 травня міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон заявив, що Лондон не заперечує проти використання зброї для ударів по Росії.

31 травня Зеленський заявляв, що Велика Британія не дала на 100% дозволу використовувати її зброю для ураження цілей на території Росії. Того ж дня ЗМІ повідомили, що США дозволили завдавати ударів по території РФ їхньою зброєю.

Використання західної зброї на території РФ

17 травня речник Білого дому Джон Кірбі заявив, що США «не заохочують» Україну бити американською зброєю по території Росії. У Пентагоні зазначили, що іноземна зброя «має бути використана для того, щоб повернути українську суверенну територію» і що це має відбуватися «саме на українській території».

Читайте також:
Ракети до норвезьких ЗРК NASAMS (на фото) — один із видів американської допомоги Україні (Фото:Forsvarsdepartement/X) Далекобійні ATACMS не можна, збивати літаки — можна: які саме удари по території РФ дозволив Україні Білий дім — аналіз ISW

20 травня міністр оборони США Ллойд Остін і голова Об'єднаного комітету начальників штабів США Чарльз Браун ухильно відповіли на запитання про те, чи може Україна використовувати американську зброю для ударів по території країни-агресора на тлі російського наступу на Харківщині.

21 травня президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю NYT сказав, що звернувся до США з проханням дозволити Україні використовувати американські ракети та іншу зброю по військових цілях на території Росії.

29 травня агентство AFP, посилаючись на неназвані джерела, повідомляло, що Україна вже кілька разів застосовувала західну зброю для ударів по території Росії.

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних посадовців у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні завдавати обмежених ударів по території Росії зброєю американського виробництва.

У цей же день державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі