В українській розвідці висловили сумніви щодо значення статті 5 колективної оборони НАТО і присутності військ Альянсу у разі вторгнення Росії в країнах, що межують з Україною.

Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони (ГУР МО) Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Economist, зазначивши, що зобов’язання щодо захисту усіх членів Альянсу можуть виявитися малозначущими на практиці.

Відео дня

«Росіяни захоплять країни Балтії за сім днів… Час реакції НАТО — десять днів», — сказав Скібіцький.

На його думку, найбільшим невідомим фактором війни є Європа, а якщо сусіди України не знайдуть способу збільшити оборонне виробництво для допомоги у боротьбі з російською агресією, вони теж зрештою опиняться під прицілом Росії.

Читайте також: Павло Баєв Павло Баєв Тривога в Кремлі. Що раптом змінилося в діях НАТО

Скібіцький зазначив, що «хоробрість і самопожертва України дали Європі багаторічну фору», усунувши безпосередню загрозу з боку «колись страшних» повітряно-десантних військ і морської піхоти Росії щонайменше на десятиліття, однак питання полягає в тому, «чи віддячить Європа за це, залишивши Україну в грі».

«Ми будемо продовжувати боротися. У нас немає вибору. Ми хочемо жити. Але результат війни […] залежить не лише від нас», — сказав він.

Можливий напад Росії на НАТО — що відомо

У грудні 2023-го видання Bild із посиланням на власні джерела в розвідці однієї з європейських країн повідомляло, що Росія може спробувати атакувати Європу наприкінці 2024 року або на початку 2025-го, коли США опиняться «без лідера» і зможуть прийти на допомогу європейським державам тільки після деякої затримки.

Голова військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер заявляв, що цивільне населення на Заході має готуватися до «тотальної війни» з Росією.

Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив у січні 2024-го, що Європа знову «стикається з військовою загрозою, якої не було вже 30 років», і попередив про можливість нападу Росії через п’ять-вісім років.

Читайте також: Кентон Вайт Кентон Вайт Чи готове НАТО до війни з Росією?

Водночас головнокомандувач сухопутних військ Литви Вальдемарас Рупшис заявив, що можливість того, що Росія може почати війну проти НАТО вже наступного року, є вкрай низькою.

Американська розвідка в березні повідомляла, що Росія не хоче прямого воєнного конфлікту зі США і НАТО і продовжуватиме асиметричну діяльність, яка, за її оцінками, не перетинатиме поріг воєнного конфлікту в глобальному масштабі.

У німецькій розвідці кажуть, що Росія готується до масштабного конфлікту з НАТО і може напасти принаймні на частину території Альянсу вже з 2026 року.

18 квітня глава Сил оборони Естонії генерал Мартін Херем заявив, що у випадку нападу Росії Естонія зможе відбити її атаку та виграти війну.

30 квітня WSJ писав, що планувальники НАТО вважають малоймовірним пряме російське вторгнення до країн-членів Альянсу в найближчому майбутньому.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі