Автор: Дмитро Бобрицький

Експерт про угоди Енергоатома з американською компанією Westinghouse і про те, чи можна добудувати атомні блоки № 3 і № 4 на Хмельницькій АЕС без ліцензії Росатома.

Микола Штейнберг — один із найкваліфікованіших фахівців в українській атомній енергетиці. Він був головним інженером Чорнобильської АЕС після аварії на станції, відновлював роботу двох її енергоблоків; очолював Держкомітет з ядерної та радіаційної безпеки, а потім працював заступником міністра енергетики (2002−2006). Штейнберг бачив і початок 20-річної історії добудови третього і четвертого блоків Хмельницької АЕС.

Відео дня

Сьогодні президент Енергоатома Петро Котін і міністр енергетики Геннадій Галущенко вже котрий рік поспіль називають найкоротший час здачі цих енергоблоків під ключ — 2,5 року, але щось постійно заважає.

В інтерв'ю NV Бізнес Штейнберг популярно пояснює, чому заяви чиновників далекі від реальності. І наводить аргументи про те, чому сьогоднішня активність навколо будівництва нових ядерних блоків є неперспективною авантюрою.

Контекст. Рішення про будівництво Хмельницької АЕС у складі 4-х блоків загальною потужністю 4000 МВт було ухвалено в березні 1973 року. Перший блок введено в експлуатацію 1987 року. Будівництво блоків 2, 3 і 4 було зупинено згідно з мораторієм 1990 року. Після його скасування 1993 року продовжено будівництво другого блоку, який введено в експлуатацію 2004 року.

У 2005 році Кабмін видав розпорядженням про відновлення будівництва блоків 3 і 4 ХАЕС, а в 2008-му схвалено пропозицію Мінпаливенерго про застосування російської реакторної установки типу ВВЕР-1000/В-392 для блоків 3 і 4 ХАЕС.

У 2012 році Кабінет Міністрів України схвалив техніко-економічне обґрунтування (ТЕО) будівництва блоків 3 і 4 ХАЕС. Тоді ж Верховна Рада ухвалила закон про будівництво цих блоків, який було скасовано 2015 року, після початку російської агресії.

ТЕО будівництва блоків 3 і 4 Хмельницької АЕС було відкориговано і затверджено у 2018, а на початку 2024 року уряд вніс проєкт нового закону про будівництво блоків №№ 3 і 4 ХАЕС з використанням російської установки ВВЕР-1000 без зазначення її конкретної модифікації.

ЯК ДОБУДУВАТИ НЕДОБУДОВУВАНЕ

— У чому була ідея зведення на Хмельницькій АЕС енергоблоків 3 і № 4?

— Ідея проста — країна потребує електроенергії. У 2004 році ми ввели в експлуатацію блок № 2 на Хмельницькій АЕС і блок № 4 на Рівненській АЕС. З блоків, які починали будуватися ще в колишньому СРСР, залишалися недобудованими № 3 і № 4 Хмельницької АЕС. У 2004-му економіка країни ефективно піднімалася і постало питання нарощування виробництва електроенергії. НАЕК вийшов із пропозицією завершити будівництво блоків № 3 і № 4, тим паче, що відносини з Росією ще зберігалися на робочому рівні, постачання устатковання не викликало проблем.

До 2012 року міжурядову угоду, документацію, договори було підготовлено. Було ухвалено закон про будівництво блоків № 3 і № 4. У 2014 році все це завалилося. Сьогоднішні спроби відновити будівництво — більшою мірою балаканина і самореклама.

За минулі вже майже п’ять років при владі ті самі люди — президент Енергоатома Петро Котін (з 2 квітня 2020 року виконує обов’язки президента ДП НАЕК Енергоатом, офіційно призначений з травня 2022 року — Ред.) та міністр енергетики Герман Галущенко (з травня 2020 року віцепрезидент Енергоатома, а з 2021 року призначений міністром енергетики — Ред.). Жодної реальної роботи з відновлення будівництва не виконано.

— Як ви оцінюєте озвучені в ЗМІ цифри готовності третього блоку на 75% і четвертого на 20% на Хмельницькій АЕС?

Читати далі