Україна скористалась дозволом застосовувати американську зброю для ударів по території Росії, що «застопорило» російський наступ на Харківщині. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, повідомляє CBS News у неділю, 9 червня.

Салліван зазначив, що з боку президента США Джо Байдена було «здоровим глуздом» надати Україні дозвіл на використання американської зброї для ударів по Росії.

«І одне, на що я хотів би звернути увагу, — це те, що імпульс операції в Харкові заспоторився. Зараз Харків все ще під загрозою, але росіяни не змогли досягти суттєвого прогресу на місцях за останні дні в цьому районі», — зауважив Салліван.

Відео дня

Він додав, що США надалі підтримуватимуть Україну в утриманні лінії фронту та протистоянні Росії.

Дозвіл США завдавати ударів по території РФ

31 травня газета The New York Times із посиланням на неназваних чиновників у Білому домі повідомляла, що президент США Джо Байден, під тиском своїх радників і ключових союзників, дозволив Україні завдавати обмежених ударів по території Росії зброєю американського виробництва.

Цього ж дня державний секретар США Ентоні Блінкен підтвердив, що Білий дім дозволив Україні завдавати ударів по території Росії американською зброєю.

Читайте також:
Російський диктатор намагався залякати союзників України (Фото:Sputnik/Mikhail Tereshchenko/Pool via REUTERS) Путін почав відкрито погрожувати війною західним країнам за удари України далекобійними ракетами по РФ

Представник Ради нацбезпеки США Майкл Карпентер у коментарі Голосу Америки заявив, що США дозволили Україні бити по території Росії не тільки для захисту Харкова від російських атак, а й для оборони інших українських регіонів.

Газета The Wall Street Journal повідомляла, що Україна може завдавати ударів по території Росії, використовуючи системи HIMARS, РСЗВ GMLRS, а також американські артснаряди. Однак «зелене світло» від США не передбачає використання ATACMS. Там також уточнили, що США все ще проти ударів углиб Росії.

Читайте також: Шольц пояснив, чому дозволив Україні бити німецькою зброєю по території РФ

Агентство АР з посиланням на неназваного чиновника однієї з країн Заходу також повідомляла, що Україна вже використала американську зброю для ударів по території Росії.

Джо Байден у інтерв'ю ABC News заявляв, що Україна не може використовувати американську зброю для ударів по Москві та Кремлю.

Редактор: Катерина Шпак Читати далі