Є плани. Україна приєдналася до промислового альянсу ЄС

Правління АТ НАЕК Енергоатом на засіданні ухвалило рішення про приєднання компанії до промислового альянсу ЄС з малих модульних реакторів (ММР).

«Підтвердженням приєднання стало підписання керівником компанії Петром Котіним Декларації про згоду з основними цілями та принципами роботи Європейського промислового альянсу з ММР», — повідомив Енергоатом у Telegram.

Відео дня

Метою роботи альянсу є прискорення розробки, демонстрації та розгортання перших проєктів ММР у Європі на початку 2030-х років.

Читайте також:
Запорізька АЕС (Фото:REUTERS/Alexander Ermochenko) «Уряд робить дурість». Експерт розповів, що не так із будівництвом нових блоків АЕС

Альянс об'єднує розробників ММР, дослідників, працівників фінансових установ, операторів, регуляторів, навчальних центрів та громадських організацій, які разом працюватимуть над стратегічним планом дій та дорожніми картами для якнайшвидшого впровадження ММР.

«З огляду на домовленості Енергоатома з Holtec International та іншими партнерами, посилення співпраці з європейськими державами допоможе Україні досягти поставлених цілей — впровадити технологію ММР до 2030-х років», — наголосив Котін.

Раніше повідомлялося, що в.о. голови правління НАЕК Енергоатом Петро Котін і президент, генеральний директор Holtec International Кріс Сінгх у квітні 2024 року підписали угоду про виробництво в Україні компонентів малих модульних реакторів (ММР).

Угода передбачає створення в Україні потужностей для виробництва та виготовлення ядерних систем, конструкцій і компонентів для ММР, систем зберігання і транспортування відпрацьованого ядерного палива, а також охоплює інші потреби застосування атомної енергії в країні та інших країнах регіону. У квітні 2023 року сторонами також було задекларовано план зі встановлення до 20 реакторів SMR в Україні.

Раніше повідомлялося, що 11 квітня 2024 року внаслідок ракетного удару з боку Росії було повністю знищено Трипільську ТЕС у Київській області.

Центренерго втратило 100% генерації після знищення Трипільської ТЕС.

Також повідомлялося, що в березні 2024 року ДніпроГЕС втратила обидві електростанції. Гребля витримала, а обладнання було зруйновано, відновлення ДніпроГЕС може зайняти роки.

У Харкові зруйнована ТЕЦ-5, відновити її — все одно що будувати нову, це теж завдання на кілька років.

Зміївська ТЕС (входить до Центренерго) зруйнована, вона також розташована в Харківській області.

Група ДТЕК (бенефіціар — Рінат Ахметов) заявила, що втратила 80% генерації.

Пошкоджено всі енергоблоки Бурштинської та Ладижинської ТЕС;

Пошкоджено газосховище на заході України.

Редактор: Олена Коваленко Читати далі