Петро Чернишов

Петро Чернишов

Екс-президент компанії Київстар, засновник освітнього проекту Контора Пі

Зараз буду розвінчувати міф, який чомусь вліз дуже глибоко в розум багатьох «людей доброї волі»

Допомагає мені мій улюблений американський економічний блогер Ноа Сміт.

Отже, ось перший графік. На ньому показано в доларах військові витрати США проти аналогічних цифр Китаю і Росії. Там у Америки приблизно $740 млрд, а у Китаю приблизно $240 млрд. Розрив величезний! «Справжні експерти» люблять писати: «Американський військовий бюджет більший за наступні дев’ять країн у сумі! Тому якщо Америка наш союзник — нам нема чого боятися!»

Відео дня Інфографіка: https://www.sipri.org/databases

Але тут приходять диванні експерти — Ноа Сміт і я, як його старанний учень. І ми разом говоримо — все це повна нісенітниця. Тому що не враховані два найважливіші чинники:

1. Різниця цін у США і Китаї — зарплати солдатів, офіцерів, ціна закупівлі танків, ракет, дронів тощо — у Китаї коштує набагато-набагато менше, ніж в Америці (зарплати відрізняються на фактор 10, а щодо техніки та боєприпасів — не даремно ж увесь світ намагається все, що можна, виробляти в Китаї, — рівень їхніх цін побити неможливо).

Не враховано двох найважливіших чинників

2. Китай, як правильна комуністична країна, багато витрат на армію проводить поза бюджетом, тобто, нібито, секретно. І ось один серйозний американський think-tank порахував реальні витрати Китаю на оборону (або на майбутню війну — кому як хочеться читати), і ось, що вийшло. Якщо порівнювати яблука з яблуками (дивись другу таблицю), то США витрачає $742 млрд, а Китай — $711 млрд. Тобто, практично однаково.

Інфографіка: https://www.aei.org/

А якщо врахувати, що США повинні піклуватися про Європу, Україну, Близький Схід і Азію, а Китай — тільки про Азію, то у Китаю (так пише наш think-tank) серйозна перевага.

Не можна сказати, що політики в Америці про це не знають. Усі ми пам’ятаємо, що Трамп постійно кричить і лається на Європу за те, що там витрачають надто мало на оборону і хочуть, як безквиткові «зайці» їхати на американському авіаносці.

А тепер поговоримо про корупцію — про те, що ми розуміємо краще ніж американські блогери, навіть такі розумні, як Ноа Сміт. З огляду на гучні історії звільнень і посадок китайських генералів (постійно про це пишуть, а скільки — не пишуть?), ми розуміємо, що з корупцією в Китаї все гаразд. Ну тобто вона велика. І це наш єдиний союзник, цілком можливо, що частину оборонного бюджету там просто крадуть і тоді ситуація не така жахлива.

Будемо на це сподіватися. Нехай процвітає корупція в Китаї!

Текст опубліковано з дозволу автора

Оригінал

Приєднуйтесь до нашого телеграм-каналу Погляди NV

Читати далі