Співробітники розвідки США та союзників відстежують збільшення диверсійних операцій низького рівня в Європі, які, на їхню думку, є частиною російської кампанії з підриву підтримки воєнних зусиль України, пише The New York Times.

За даними видання, це здебільшого були підпали або спроби підпалів «широкого спектру об'єктів», серед яких склад в Англії, лакофарбовий завод у Польщі, будинки в Латвії і, що на думку журналістів видання є найдивнішим, магазин Ikea в Литві.

Відео дня

Водночас, зазначає NYT, людей, яких звинувачують у тому, що вони є російськими оперативниками, заарештували за обвинуваченнями у підготовці нападів на військові бази США.

Читайте також:
Прапор Польщі (Фото:Karolina Grabowska / Pixabay) Польща посилила заходи безпеки через побоювання російських диверсій — МВС країни

У статті зазначається, що ці дії можуть здатись випадковістю, але американські та європейські чиновники з безпеки стверджують, що це частина узгоджених зусиль Росії з метою уповільнити поставки зброї Києву та створити видимість зростання європейської опозиції підтримці України. Офіційні особи заявляють, що кампанією керує російська військова розвідка ГРУ.

NYT констатує, що багато цілей не пов’язані безпосередньо з війною, і атаки не перервали постачання зброї в Україну, однак додає, що деякі представники служб безпеки вважають, що Росія таким чином намагається посіяти страх і змусити європейські країни посилити безпеку в усьому ланцюжку постачання зброї. За їхніми словами, це збільшило б витрати та сповільнило б темпи передачі зброї.

Лідери країн НАТО та Європи попереджають про зростання загрози, зауважує видання. Воно нагадує, що минулого тижня прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас заявила, що Росія веде «тіньову війну» проти Європи, а прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск оголосив про арешт 12 осіб, обвинувачених у скоєнні «побиттів, підпалів і спроб підпалу» для російської розвідки.

Читайте також:
Норвезька поліція (Фото:Metziker/Flickr) Спецслужби Норвегії викрили групу російських шпигунів, які могли готувати диверсії на об'єктах критичної інфраструктури

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Сторе заявив, що Росія становить «реальну та серйозну загрозу» після того, як його країна попередила про можливі напади на виробників енергії та збройових заводів, зазначається також у статті.

NYT пише, що на тлі зростання занепокоєння щодо диверсій Росії наступного місяця посли НАТО збираються зустрітися з директоркою національної розвідки США Авріл Хейнс. Вона проведе брифінг розвідки про війну Росії в Україні, але також обговорить приховану диверсійну кампанію Москви в Європі, зазначається у статті.

Журналісти пишуть, що чиновники зі служб безпеки не повідомляють, яким чином дізнались про зв’язок диверсій з ГРУ РФ, але відомо, що американські та британські розвідувальні служби глибоко проникли у ГРУ. NYT нагадує, що до повномасштабного вторгнення Росії в Україну США та Велика Британія оприлюднили розсекречені розвіддані, які викривали різні плани ГРУ зі створення фальшивого приводу для вторгнення.

У статті зазначається, що чиновники з європейських та американських служб безпеки, «незважаючи на репутацію ГРУ», заявили, що Росія була досить обережною під час здійснення своїх диверсій в ЄС.

«Воно (ГРУ РФ — ред.) хоче привернути увагу до таємничих пожеж, але не настільки, щоб його прямо звинуватили», — пишуть журналісти.

Колишня співробітниця розвідки США Андреа Кендалл-Тейлор сказала NYT, що план Росії може полягати в тому, щоб послабити рішучість Європи. За її словами, досягнення такого результату сумнівне, але для Європи та Сполучених Штатів важливо об'єднатися, щоб відповісти на кампанію саботажу.

Читайте також:
У Німеччині затримали двох російських шпигунів (Фото:Bundespolizei/Facebook) У Німеччині затримали двох шпигунів, які працювали на російські спецслужби — Spiegel

«Стратегія Росії — „розділяй і володарюй“. Зараз це не дуже дорога стратегія для Росії, тому що ми всі відповідаємо окремо. Ось чому важливо, щоб з часом ми колективізували відповідь», — вважає Кендалл-Тейлор.

Сподіваючись зробити саме це, британські та інші європейські дипломати здійснювали тиск на країни, щоб вони заявляли про російські таємні операції агресивніше, пише видання.

Воно нагадало, що однією з перших недавніх диверсій, які приписують Росії, стала березнева пожежа на складі в Лондоні. NYT пише, що влада стверджує, що склад був пов’язаний зі спробою постачань в Україну, але надала небагато деталей.

Співробітники служби безпеки, проінформовані про подію, заявили, що оперативники ГРУ використовували російську дипломатичну будівлю в внглійському Суссексі, щоб завербувати місцевих жителів для здійснення підпалу, сказано у статті.

Читайте також:
Пожежа на підприємстві у Лондоні 20 березня (Фото:London Fire Brigade/X) Міг шпигувати на користь РФ. У Британії 20-річного хлопця звинувачують в організації диверсій на підприємствах, пов’язаних з Україною

Тоді чотирьом британцям висунули обвинувачення в підпалі під час нападу, а одному з них — у допомозі іноземній розвідці. Британія вислала російського військового офіцера, який працював на спецслужби, і закрила кілька російських дипломатичних будівель, у тому числі операційний центр ГРУ у Суссексі.

NYT зауважує, що, за словами представників служб безпеки, використання завербованих місцевих жителів стало характерною рисою російської диверсійної кампанії. За словами американських та європейських офіційних осіб, таким чином ГРУ прагнуло ускладнити виявлення нападів і зробити так, щоб вони виглядали як результат внутрішньої протидії підтримці України.

Видання констатує, що Росія і раніше здійснювала диверсії в Європі. Воно нагадує, що у 2014 році російська військова розвідка підірвала склад боєприпасів у Чехії, однак ця країна публічно звинуватила Росію лише через сім років.

Крім того, європейські уряди вислали російських шпигунів зі своїх столиць після отруєння колишнього офіцера російської розвідки у британському Солсбері у 2018 році, а також після повномасштабного вторгнення Росії в Україну у 2022 році. За словами директора Програми Європа, Росія та Євразія Центру стратегічних та міжнародних досліджень Макса Бергманна, це різко обмежило здатність Росії влаштовувати атаки.

«Було багато дестабілізації діяльності російської розвідки в Європі. Це викликало паузу, і російська розвідка була поглинута війною в Україні. Тепер вони повернули своє становище і, ймовірно, намагаються відновитися», — заявив Бергманн.

Читайте також:
Дональд Туск (Фото:REUTERS/Kacper Pempel) У Польщі заарештували дев’ятьох підозрюваних у саботажі на користь Росії

Після вторгнення Росія «виявила намір» не поширювати війну на територію НАТО, пише NYT. Але Кендалл-Тейлор сказала виданню, що Росія хоче підірвати Альянс і його підтримку України.

«У першій частині війни російська армія показала себе погано, а її розвідувальні органи були надто розсіяні, щоб проводити таємні операції на Заході. Але після нещодавніх досягнень на полі бою та розвитку військової промисловості вона (Росія — ред.) виділила більше ресурсів на таємні операції», — сказано у статті.

«Вони хочуть перенести війну в Європу, але вони не хочуть війни з НАТО. Тож вони роблять усе те, що є меншим за звичайні атаки», — пояснила Кендалл-Тейлор.

На її думку, сформувати належну відповідь буде дуже важко.

«Ми перебуваємо в дуже делікатній ситуації, тому що все вже на межі, Кремль вже у стані параної. Тож західні лідери повинні дуже обережно реагувати», — сказала колишня співробітниця розвідки США.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі