Президент Сербії Александар Вучич перед візитом голови КНР Сі Цзіньпіна до Белграда заявив, що Китай є «найкращим партнером Сербії в досягненні національних цілей».

Про це повідомляє PTC.

Він сказав, що пам’ятає кожну деталь візиту президента Китаю Сі Цзіньпіна до Белграда в 2016 році, зазначивши, що лідер Китаю «показав, наскільки він скромний і корисний для Сербії».

Відео дня

Вучич також зазначив, що Сербія може і повинна навчитися «тисячам речей у своїх китайських друзів».

Президент Сербії також підкреслив, що його країна повністю віддана візиту Сі Цзіньпіна і вірить, що він принесе користь і буде в інтересах як китайського, так і сербського народу.

Читайте також:
Еммануель Макрон і Олаф Шольц (Фото:Michael Kappeler / Pool via REUTERS) Шольц і Макрон проведуть «таємну вечерю» в Парижі перед візитом Сі Цзіньпіна — Politico

Він також наголосив, що угода про вільну торгівлю, яка була підписана в Пекіні є «дуже важливою», оскільки завдяки їй країни досягли загального товарообігу в 6,1 мільярда доларів

«Я вірю, що вони подвояться або потрояться протягом наступних 10 років або навіть більше», — сказав Вучич.

Він підкреслив, що у питанні Тайваню «підтримує принцип єдиного Китаю».

«Китай завжди був на боці міжнародного публічного права і завжди підтримував нас, як і ми завжди підтримували Китай. Тайвань є Китай. І крапка», — сказав президент Сербії.

Візит Сі Цзіньпіна до Європи

Лідер Китаю Сі Цзіньпін планує з 5 по 10 квітня відвідати Францію, Сербію та Угорщину.

За словами речника МЗС Китаю, лідер його країни також зустрінеться з президентом Сербії Александаром Вучичем, щоб «обмінятися думками про двосторонні відносини та обговорити питання модернізації китайсько-сербських відносин».

Про майбутній візит Сі Цзіньпіна до Угорщини повідомляв й депутат угорського парламенту Гергей Гуляш. За його словами, прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прагне посилити економічні зв’язки з Китаєм, в тому числі розширивши участь Угорщини в ініціативі Один пояс, один шлях та подальші проєкти з модернізації залізниць, а також фінансування нового нафтопроводу, що з'єднує її з Сербією.

Видання Reuters також повідомляло, що візит Сі Цзіньпіна спрямований на зміцнення зв’язків з ЄС на тлі зростання напруженості у відносинах з другою за величиною економікою світу.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі