Минулого тижня адміністрація Байдена призупинила постачання боєприпасів, виготовлених у США, до Ізраїлю, повідомляє Axios із посиланням на двох ізраїльських чиновників.

Зазначається, що США зупинили постачання зброї ізраїльським військовим вперше після атаки ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

За словами джерел видання, інцидент викликав серйозне занепокоєння в ізраїльському уряді і чиновники намагаються з’ясувати, чому вантаж було затримано

Відео дня Читайте також:
Протести в Колумбійському університеті в США (Фото:REUTERS/Roselle Chen) «Не мають права спричиняти хаос». Байден вперше засудив пропалестинські протести в університетах США

Білий дім відмовився від коментарів виданню, а Пентагон, Державний департамент США і офіс прем'єр-міністра Ізраїлю не відповіли на запитання.

Axios нагадує, що частина американців критикує Байдена за його допомогу Ізраїлю, а у лютому адміністрація президента США попросила Ізраїль надати гарантії того, що армія оборони Ізраїлю в Газі використовує зброю, виготовлену в США, відповідно до міжнародного права. У березні Ізраїль надав підписаний лист із гарантіями.

Плани наступу Ізраїлю на Рафах та переговори про перемир’я з ХАМАС

29 квітня Байден провів розмову телефоном з прем'єр-міністром Ізраїлем Беньяміном Нетаньягу та підтвердив «чітку позицію» США щодо запланованого наступу ЦАХАЛ на місто Рафах на півдні сектора Гази.

Читайте також:
Біньямін Нетаньягу (Фото:REUTERS/Ronen Zvulun) Ізраїль проведе операцію в місті Рафах в не залежності від результатів переговорів щодо заручників — Нетаньягу

Білий дім не надав жодних деталей щодо цієї частини розмови. Раніше Байден називав наступ на Рафах «червоною лінією», а в Білому домі казали, що це «помилка» і вони не можуть підтримати операцію без належного гуманітарного плану.

Рафах — місто в південній частині сектора Гази на кордоні з Єгиптом, яке Ізраїль називає «останньою твердинею» ХАМАС. Наразі там перебувають понад мільйон цивільних мешканців, здебільшого — біженці з північної та центральної частин Гази, що залишили свої домівки під час операції ЦАХАЛу протягом минулих місяців.

Через велику кількість цивільних США та деякі інші країни побоюються, що можливий наступ Ізраїлю спричинить велику кількість жертв серед мирного населення.

17 березня прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу заявив, що Армія оборони Ізраїлю не відмовиться від плану штурмувати Рафах. Він додав, що Ізраїль не залишить цивільних у пастці в Рафасі, коли війська почнуть штурм.

Читайте також:
Президент Палестини Махмуд Аббас на Всесвітньому економічному форумі в Ер-Ріяді, Саудівська Аравія, 28 квітня 2024 року (Фото:REUTERS/Hamad I Mohammed) «Перешкодити можуть лише США». ЦАХАЛ почне штурм Рафаху найближчими днями — голова Палестинської адміністрації

Тоді ж канцлер Німеччини Олаф Шольц висловив думку, що наступ Ізраїлю на Рафах ускладнить досягнення миру в регіоні.

15 березня Ізраїль схвалив план можливого штурму Рафаху, і в Білому домі заявили, що хотіли б цей план побачити.

8 квітня Нетаньягу підтвердив, що операція. в Рафасі буде, та заявив, що Ізраїль вже має дату початку.

25 квітня повідомлялося, що Ізраїль готовий переглянути свої плани щодо наземної операції в місті Рафах на півдні сектора Гази в контексті переговорів з ХАМАС про звільнення заручників та тимчасове перемир’я.

4 травня канал CNN повідомив, що переговори про перемир’я між Ізраїлем і палестинською організацією ХАМАС можуть призвести до угоди про припинення вогню вже найближчими днями, але деталі уточнюватимуть під час додаткових обговорень.

Читайте також:
Емманюель Макрон (Фото:Єлисейський палац/Facebook) Макрон закликав Нетаньягу «довести до завершення» переговори з ХАМАС

За даними каналу, засідання, що відбулося 4 травня в Каїрі, зібрало представників Ізраїлю і ХАМАСу на переговорах за посередництва США, Катару та Єгипту. Під час цієї зустрічі було досягнуто прогресу в розробленні технічних аспектів можливої угоди. Однак, за словами двох ізраїльських джерел, для укладення остаточної угоди може знадобитися до тижня додаткових переговорів.

Також CNN повідомив, що після досягнення початкової домовленості, що передбачає тимчасове припинення вогню і звільнення заручників у Газі, очікується початок нових переговорів щодо більш детального оформлення умов перемир’я.

Представники США підходять до переговорів з обережним оптимізмом, відзначаючи досягнутий прогрес, але нагадують, що минулі угоди іноді зривалися в останній момент.

5 травня прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньягу оприлюднив відеозаяву, в якій наголосив, що Ізраїль не погодиться на припинення війни та виведення військ ЦАХАЛу з сектору Гази.

Редактор: Анастасія Одінцова Читати далі