Начальник Часовоярської міської військової адміністрації Сергій Чаус заявив, що у Часів Яр більшість волонтерів вже не заїжджають, оскільки основний ризик для них становить артилерія та робота FPV- дронів, які працюють по цивільних.

«На цей момент місто контрольоване. Це українське місто і окупантам тут не місце. Люди у місті зараз просто існують назвати це умовами складно, бо відсутнє тепло, електрика, вода», — сказав він в ефірі Громадського радіо.

Відео дня

За його словами, у місті залишається 682 особи.

Чаус каже, що за останні три-чотири дні евакуації не було.

«Не було охочих, щоб виїхати. Основний наратив, який люди несуть — це те, що це їхня домівка і їхня Батьківщина, і вони не хочуть йти зі своєї землі. Дітей немає у місті, основна маса людей 60+ близько 70%», — сказав Чаус.

Він додав, що немає у місті жодного вцілілого багатоповерхового будинку. Більшість із них отримали критичні ушкодження, а у приватному секторі як мінімум відсутні вікна. Прильоти часті й дуже багато.

«Уже близько місяця у нас пік обстрілів, на спад поки не пішов, хоча цього дуже хотілось би. Максимальна кількість обстрілів щодня йде. У місті не буває тихо», — додав начальник Часовоярської міської військової адміністрації.

Читайте також:
Залізничний вокзал у Костянтинівці (Фото:Ілона Македон / NV) «Під пі**рами не працюватиму». У прифронтових містах Донеччини замислюються про евакуацію, але вірять у краще — репортаж

Ситуація біля міста Часів Яр — що відомо

10 квітня Інститут вивчення війни зазначив, що, намагаючись прокласти собі шлях до Часового Яру — міста на захід від Бахмута — росіяни вдаються до тактики, яка допомогла їм захопити Авдіївку. Позиції українських захисників інтенсивно накривають КАБами та вогнем зі своїх літаків і гелікоптерів.

Головком ЗСУ Олександр Сирський 13 квітня заявив, що обстановка на Східному фронті останніми днями суттєво загострилася.

Моніторинговий портал DeepState повідомляв, що росіяни окупували село Богданівка та просунулися біля Часового Яру. У Міноборони водночас спростували повідомлення про окупацію Богданівки.

14 квітня Сирський повідомив, що вище військове керівництво Росії поставило задачу своїм солдатам захопити місто на захід від Бахмута — Часів Яр — до 9 травня. Ворог зосереджує зусилля для прориву оборони і виходу до каналу Сіверський Донець — Донбас, щоб створити умови для подальшого просування до Краматорської агломерації.

Українські військові наголошують, що, якщо росіянам вдасться захопити Часів Яр, вони почнуть наступ на Костянтинівку, Дружківку, Краматорськ і Слов’янськ.

21 квітня речник ОСУВ Хортиця Назар Волошин підкреслив, що Сили оборони України контролюють ситуацію у Часовому Яру Донецької області. У місті немає російських окупантів.

Він також повідомляв, що близько 20−25 тисяч російських військових намагаються штурмувати Часів Яр і околиці населених пунктів біля нього.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі