Дипломати Бухарестської дев’ятки (B9), що об'єднує східноєвропейських союзників по НАТО і ЄС, обговорили можливість виключення Угорщини з майбутніх зустрічей, повідомляють люди, знайомі з ходом переговорів, пише Financial Times.

На останніх зустрічах Угорщина наклала вето на спільні висновки групи, що стосуються збільшення допомоги Україні, а також на схвалення будь-яких кроків НАТО щодо посилення військової підтримки країни або прискорення її спроби стати членом альянсу.

Відео дня

Тактика блокування Угорщини в ЄС щодо допомоги Україні та переговорів про вступ Києва до альянсу також призвела до того, що у багатьох союзників вичерпалося терпіння.

Сьогодні лідери B9 зустрічаються в Ризі, і, за словами офіційних осіб, Угорщина знову відмовляється схвалити проєкт заяви, який погодили інші країни.

Дискусії про виключення Будапешта «дуже серйозні», сказав один зі співрозмовників.

«Найімовірніше, ми зустрічаємося в такому форматі востаннє», — сказав він.

Друга людина сказала, що останні зустрічі супроводжувалися «жорсткими» дискусіями і що буде важко організувати майбутні зустрічі.

До складу групи, заснованої 2015 року, входять Болгарія, Чехія, Естонія, Угорщина, Латвія, Литва, Польща, Румунія і Словаччина.

Їхні лідери, міністри закордонних справ і оборони регулярно збираються, щоб скоординувати свої підходи до політики безпеки, особливо пов’язаної із захистом східних кордонів.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі