Уряд Польщі вважає, що рішення щодо дозволів на проживання українських чоловіків віком 18−60 років має ухвалюватися на європейському рівні.

Про це повідомляє WNP з посиланням на заяву заступника міністра закордонних справ Анджея Шейну.

Зокрема, його запитали про потенційну ситуацію, за якої український уряд проситиме Польщу не продовжувати посвідку на проживання для чоловіків віком 18−60 років. «Ми точно не будемо захищати ухильників», — відповів Шейна.

Відео дня

Він також додав, що переконуватиме главу МЗС Радослава Сікорського не продовжуватиме ці дозволи. Також він наголосив, що «офіційної позиції з цього приводу немає, тому що не було комунікації українського уряду з урядом Польщі».

Міністр національної оборони Владислав Косиняк-Камиш підтвердив на пресконференції пізніше, що ця тема була під час розмови в Раді міністрів.

Читайте також:
Радослав Сікорський (Фото:REUTERS/Aleksandra Szmigiel) «Етично неоднозначне питання». Україні потрібно проявити ініціативу для повернення чоловіків додому — глава МЗС Польщі

«Якщо Україна звернеться за підтримкою або допомогою, ми в такому разі завжди надамо підтримку і допомогу», — сказав Косиняк-Камиш.

Він додав, що дуже важливо, «щоб це були рішення на європейському рівні».

Також він зазначив, що «переговори між Києвом і Брюсселем на цю тему тривають».

«Рішення на європейському рівні забезпечать повну ефективність цієї дії, і ми зацікавлені в таких рішеннях», — наголосив міністр.

Призупинення консульських послуг для чоловіків призовного віку — що відомо

22 квітня видання ZN.UA повідомило, що МЗС України наказав усім дипломатичним установам тимчасово припинити надання послуг чоловікам призовного віку, окрім оформлення документів для повернення в Україну.

23 квітня глава МЗС України Дмитро Кулеба підтвердив цю інформацію. Пізніше Міністерство закордонних справ України опублікувало роз’яснення щодо надання консульських послуг чоловікам призовного віку, назвавши це тимчасовим кроком.

«Після набрання законом про мобілізацію чинності 18 травня 2024 року процес прийняття та розгляду заяв про вчинення консульських дій продовжиться з урахуванням нових вимог, які випливають із положень закону», — ідеться в роз’ясненні МЗС.

Про намір допомогти Україні повернути військовозобов'язаних чоловіків заявили Польща та Литва. Уряд Німеччини повідомив, що українці зможуть залишатися в країні навіть із недійсним паспортом, а рішення українського МЗС про припинення надання консульських послуг чоловікам за кордоном не вплине на їхній статус біженців.

24 квітня з’явилася постанова Кабміну, яка забороняє видачу документів чоловікам віком від 18 до 60 років, які перебувають за межами України, через ДП Документ.

26 квітня радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що дистанційної видачі документів українцям за кордоном більше не буде.

Паспортний сервіс опублікував роз’яснення, згідно з яким чоловіки призовного віку більше не зможуть отримати паспорти за кордоном у ДП Документ, за деякими винятками.

Цього ж дня глава МВС Польщі Марчін Кервінський заявив, що країна продовжить захист для біженців, включно з чоловіками без документів.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі