Україна ухвалила держстандарт про закачування біометану в газові мережі - РГК

Держпідприємство "Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості" ухвалило державний стандарт із закачування біометану в розподільчі й магістральні газові мережі, розроблений на основі стандарту ЄС, повідомляється в пресрелізі "Регіональної газової компанії" (РГК) у понеділок.

"Це базовий технічний стандарт ЄС, що використовується для визначення вимог до якості біометану та вмісту в ньому хімічних сполук. Тепер ДСТУ EN 16723-1:2023 "Природний газ і біометан у транспорті та біометан для закачування в мережу природного газу" став частиною українського законодавства", повідомили в РГК, яка ініціювала та профінансувала розробку документа.

Як зазначено у пресрелізі, на основі стандарту видаватимуться технічні умови для приєднання біометанових заводів до газорозподільних мереж.

"Стандарт є загальноукраїнським, тобто всі оператори мереж можуть використовувати його в роботі. Це важливо з позиції розвитку ринку і технічного удосконалення процедур і регламентів, що завжди було однією з ключових цілей РГК як виробничо-технологічної компанії", пояснили в РГК.

Як наголосили в компанії, уніфікація вимог до якості біометану з європейським стандартом є важливим кроком для створення умов для експорту біометану до країн Європи та подальшої інтеграції газових ринків.

"Біометан є стійким декарбонізованим видом енергії і Україна, перебуваючи на початку розвитку ринку, має закладати фундамент розвитку відповідно до прийнятих стандартів ЄС", пояснили в РГК.

За словами керівника напряму декарбонізації РГК Ігоря Гоцика, біометан через своє походження містить компоненти, яких немає в природному газі наприклад, кремній, амоній, фторовані сполуки, які можуть впливати на газорозподільну систему.

"Українське законодавство донедавна не враховувало ці специфічні якості біометану", зазначив Гоцик.

Розробку стандарту виконав технічний комітет зі стандартизації Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу (ІФНТУНГ) за участю фахівців АТ "Житомиргаз" і технічного комітету РГК.

Документ набуде чинності з 1 листопада 2023 року, поінформували в РГК.