Автор: Кіра Борисіхіна

Нове дослідження показало, що 2023 року Земля нагрівалася з рекордною швидкістю, при цьому 92% цієї спеки були спричинені діяльністю людини.

Провідні вчені з усього світу, використовуючи методи, схвалені ООН, з’ясували причини торішнього аномального потепління, але не знайшли доказів прискорення зміни клімату, крім збільшення використання викопного палива.

Відео дня Читайте також:
Потепління в Тихому океані могло стати наслідком екологічної політики Китаю (Фото:Hai Wang, Xiao-Tong Zheng та інші / PNAS) Кліматична заковика. Дослідники розкрили причину катастрофічного потепління в Тихому океані

Провідний автор дослідження, кліматолог Пірс Форстер з Університету Лідса, заявив, що, незважаючи на більш високі темпи потепління, температура підвищується так, як і передбачалося раніше. Минулого року швидкість потепління становила 0,26 градуса за Цельсієм за десятиліття, що трохи вище за показник попереднього року (0,25 градуса), але все ж це найвищий рівень за всю історію спостережень.

Інші вчені підкреслюють тривожність ситуації. Андреа Даттон з Університету Вісконсіна зазначила, що цей звіт нагадує про необхідність вживати заходів для порятунку людських життів.

Група дослідників встановила, що 2023 року температура була на 1,43 градуса за Цельсієм вищою за середній рівень 1850−1900 років, при цьому 1,31 градуса пов’язано з людською діяльністю. Решта потепління пояснюється природними факторами, такими як Ель-Ніньо і незвичайне потепління вздовж Атлантичного океану.

Читайте також:
Шокуючі факти про зміни клімату (Фото:PhotoAventure/Depositphotos) Сюрпризи не закінчуються. ТОП-7 дивовижних фактів про глобальне потепління

Згідно зі звітом, опублікованим у журналі Earth System Science Data, світ потеплішав приблизно на 1,19 градуса за Цельсієм з доіндустріальних часів. Вчені попереджають, що якщо використання вугілля, нафти і природного газу не скоротиться, то через 4,5 року Земля перетне поріг потепління в 1,5 градуса за Цельсієм, що неминуче призведе до масштабних змін в екосистемах і збільшення частоти екстремальних погодних явищ.

Торішнє підвищення температури було особливо помітним у вересні, зазначила співавтор дослідження Соня Сеневіратне з ETH Zurich. Річні значення перебували на верхній межі прогнозованого діапазону, що підкреслює серйозність поточних кліматичних змін.

Читати далі