Автор: Олексiй Кожевнiков

У легендарного засновника Apple Стіва Джобса був секретний метод добору людей на співбесіді.

Стів Джобс продовжує залишатися іконою для безлічі людей.

Як для простих користувачів, які люблять продукти Apple за їхню неповторну магію, так і для бізнес-користувачів, які продовжують навчатися у Джобса мистецтву менеджменту.

Відео дня

Другим буде особливо цікаво дізнатися, як Джобс, який славився своїми нестандартними підходами до управління компанією і персоналом, набирав людей.

Зрозуміло, Джобс, будучи топ-менеджером Apple, особисто брав участь лише в підборі людей на ключові позиції в компанії. Але у величезній компанії завжди безліч управлінців. Тому Джобс за довгі роки виробив свій унікальний метод проведення співбесід.

Як Стів Джобс проводив співбесіди

Насамперед, під час співбесід Джобс хотів порушити тенденцію, коли кандидати дають заготовлені відповіді, зазначає Чарлі Герберт, оглядач британського видання JOE.

Вивчаючи біографію Джобса і розповіді про нього, він виділив деякі цікаві моменти.

Джобс, судячи з усього, виробив своєрідний «пивний тест», який він використовував під час співбесід із потенційними співробітниками.

Читайте також: Як перетворити невдачу на успіх. 9 правил ризику легендарного засновника Apple Стіва Джобса

Ідучи врозріз з ідеєю про те, що співбесіди мають бути доволі формальними, покійний генеральний директор Apple хотів уникнути поширеного сценарію, коли люди приходять на співбесіду із заздалегідь підготовленими відповідями на типові запитання.

Ключовим запитанням Джобса під час співбесіди було таке: «Чи став би я пити пиво з цією людиною? Став би я розмовляти з ним або з нею в невимушеній обстановці під час прогулянки?».

Саме так він і чинив.

І це — абсолютно нечувана для Кремнієвої долини практика.

Джобс часто виводив інтерв'юйованого з офісу, прогулювався з ним і брав його з собою випити, щоб зрозуміти, чи може він працювати з цією людиною.

За логікою Джобса, це допомагало потенційному співробітнику розкритися і розслабитися, позбавляючи його від жорсткої обстановки офісної співбесіди.

В арсеналі Джобса були й традиційні запитання на кшталт «Коли ви востаннє чогось домагалися?». Але основний наголос він робив на простіші та більш невимушені: «Чим ви займалися минулого літа?».

На такі запитання немає правильних або неправильних відповідей, констатував Джобс, але вони допомагають краще пізнати співрозмовника і вирішити, чи буде він хорошою людиною для роботи.

Головний принцип добору

Джобс завжди шукав тільки найкращих із найкращих.

Глава Apple ніколи не приховував, що шукав «гравців класу А» на свої ролі, «крем-де-ля-крем». Так він називав тих, хто, на його думку, є вищим класом у своїй грі.

В одному зі своїх інтерв'ю Джобс пояснював, що «коли збираєш разом достатню кількість „А-гравців“, їм дійсно подобається працювати один з одним».

«Тому що раніше в них не було такої можливості», — іронізував Джобс.

З огляду на місце Apple у світі та нашому сьогоднішньому житті, можна припустити, що процес співбесіди і «пивний тест» був вельми успішним, констатує Герберт.

Читати далі