Британська військова розвідка попереджала керівництво України про російський наступ на Харківську область, повідомила газета The Guardian з посиланням на власні джерела у четвер, 16 травня.

За даними газети, оборонні рубежі України у Харківській області «були тонкі або їх зовсім не було». Коли від 5 до 10 тисяч російських окупантів перетнули кордон у двох ключових точках, атаку не вдалося швидко відбити, пише газета.

Відео дня Читайте також:
Військовий ЗСУ (Фото:13-та бригада Національної гвардії України Хартія/Facebook) «Історія має стати повчальною». На Харківщині Росія в мініатюрі повторила наступ 24 лютого, вона знає наше слабке місце — інтерв'ю з Диким

«Той факт, що російські війська змогли просунутись приблизно на 6,4 км в кількох точках за п’ять днів, змушує серйозно замислитись про здатність Києва захищатися», — йдеться в матеріалі.

The Guardian додає, що до середини тижня бої дійшли до Вовчанська та сіл на північ від Липців. Ймовірна найближча мета загарбників — досягти дальності дії російської 152-мм гаубиці (близько 24 км), щоб обстрілювати Харків.

16 травня у новому звіті Інституту вивчення війни (ISW) йшлося про те, що у наступі на Харківщину російські війська просунулися щонайбільше на 8 км від кордону, однак оборонні зусилля України значно ускладнює безпідставна заборона США та країн Заходу на використання західної зброї для ударів по території РФ.

Як зазначив ISW, геолоковані кадри від 14 травня підтверджують, що російські війська нещодавно просунулися в північній частині села Стариця (на південний захід від Вовчанська). Також геолоковані кадри від 15 травня свідчать, що війська РФ просунулися на схід від села Глибоке (на північ від Липців) і вздовж східного берега Трав’янського.

Наступ Росії в Харківській області — що відомо

10 травня о п’ятій ранку російські окупанти намагалися прорвати оборону України під Вовчанськом Харківської області. Про це офіційно заявили в Міноборони України. Там зазначили, що українські захисники відбили атаки ворога.

Президент України Володимир Зеленський сказав, що російські війська почали нову хвилю контрнаступальних дій на цьому напрямку. Він також оголосив, що Україна перекине сили на Харківський напрямок.

Читайте також:
Ентоні Блінкен (Фото:BRENDAN SMIALOWSKI/Pool via REUTERS) Блінкен заявив про «критичний момент» у війні та попередив про важкі місяці попереду

12 травня в DeepState повідомили, що росіяни окупували кілька сіл у прикордонних районах Харківщини.

Читайте також: «Винен увесь світ»: Зеленський різко висловився на тлі російського наступу на Харківщину

13 травня Генштаб ЗСУ зазначив, що в районі міста Вовчанська росіяни мають тактичні успіхи, а загалом ситуація на Харківському напрямку залишається складною.

16 травня Зеленський заявив, що Україні наразі вдалося «додати впевненості» у напрямку Вовчанська Харківської області. Він заявляв, що контрударні дії ЗСУ відбуваються в різних районах, зокрема і в прикордонні Харківської області.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі