Україна використовує всі місця, які надають країни-партнери, щоб готувати пілотів та інженерів для використання винищувачів F-16. Про це в ефірі телемарафону Єдині новини у п’ятницю, 7 червня, заявив речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш.

https://www.youtube.com/embed/q2_PZVR9IMc

За словами Євлаша, Україна очікує, що партнери продовжать і надалі готувати українських фахівців. Він додав, що, крім українських фахівців, іноземні країни готують і своїх пілотів, тому це все «потребує додаткових зусиль й додаткових місць».

Відео дня Читайте також:
Піхота під прикриттям броні танка тренується штурмувати ворожі позиції (Фото:93-тя ОМБр Холодний Яр/Facebook) «Наприкінці літа — на початку осені». Наближається головна битва, яка вирішить хід війни — Яковина

«Все це потребує додаткових зусиль, щоб готувати доволі велику кількість персоналу. Зокрема це і перенавчання, і навчання з нуля, і модернізація різних систем… Україна зараз виконує бойові завдання, і нам потрібно більше людей з різними типами спеціальностей, які би вже зараз змогли виконувати завдання на фронті», — заявив речник ПС.

Євлаш зазначив, що Україна чекає на винищувачі F-16 «якнайшвидше». Також він розповів про етапи навчання українських фахівців на F-16.

«У нас є декілька етапів. Власне, вони всі заповнені. Перший етап — наземна підготовка та мовні курси. Другий етап — підготовка на легкомоторних літаках, і третій етап — безпосередньо на F-16, це завершальний етап. Залишається низка бюрократичних процедур, технічних нюансів. Чекаємо літаки якнайшвидше», — додав Євлаш.

Інфографіка: NV Інфографіка: NV

6 червня Politico писало, що Україна вимагає від США і Європи прискорити навчання українських пілотів на винищувачах F-16. Україна просить про 30 пілотів, які мають право негайно розпочати навчання у США. Однак адміністрація президента Джо Байдена повідомила, що не має достатньої кількості місць — там можуть прийняти щонайбільше 12 пілотів-стажерів.

За даними журналістів, така ж проблема в Данії та Румунії — не вистачає місця для тренувань.

Читайте також:
F-16 (Фото:REUTERS/Piroschka van de Wouw) «Концепція НАТО». Із прибуттям в Україну ASC 890 навіть 12 винищувачів F-16 значно змінять ситуацію з російськими обстрілами — Рустамзаде

Винищувачі F-16 для України: що відомо

У серпні 2023 року Нідерланди і Данія пообіцяли спільно передати Україні 61 американський винищувач F-16. Цьому передував дозвіл на передачу від США.

Крім того, намір поставити F-16 підтвердила Норвегія. Бельгія теж передасть Україні F-16, але з 2025 року.

У грудні Нідерланди заявили про рішення розпочати підготовку до передачі Україні перших 18 літаків, а згодом збільшили цю кількість до 24. Загалом країна пообіцяла Києву 42 винищувачі.

Орієнтовними термінами передачі винищувачів Україні називали першу половину 2024 року.

18 квітня прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що перший багатоцільовий винищувач F-16 з підготовленими українськими пілотами прибуде в Україну до літа 2024 року.

6 травня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила, що країна планує почати відправлення винищувачів F-16 в Україну восени. Водночас посол Данії в Києві Оле Егберг Міккельсен заявив, що літаки прибудуть цього літа.

10 травня видання The Standard із посиланням на високопоставлене військове джерело повідомило, що перші західні винищувачі F-16 прибудуть в Україну протягом кількох тижнів.

Редактор: Христина Піцуряк Читати далі