Бюджетний комітет Бундестагу схвалив закупівлю додаткових артилерійських боєприпасів калібру 155 міліметрів через війну в Україні. Про це у четвер, 6 червня, повідомили в Міноборони Німеччини.

Як зазначили у відомстві, проєкт закупівель може забезпечити підтримку України, яка відчуває гостру потребу в боєприпасах, або допоможе поповнити запаси Німеччини.

Відео дня

В Міноборони повідомили, на тлі «позиційної війни» на сході України Силам оборони потрібна велика кількість боєприпасів, зокрема снарядів калібру 155 міліметрів. Німеччина та інші союзники неодноразово надавали Україні пакети підтримки.

Читайте також: Чехія не може відправити в Україну близько 50% закуплених снарядів через низьку якість — FT

Виробництво і постачання тисяч снарядів узгодили з німецькою збройовою компанією для підтримки України та поповнення власних запасів. Фінансування у розмірі майже 880 мільйонів євро покриють зі спеціальних фондів Бундесверу та регулярного оборонного бюджету, зазначають у Міноборони Німеччини.

Бюджетний комітет також схвалив внесення змін до рамкової угоди з оборонною компанією. Завдяки новій угоді обсяг замовлень збільшився в кілька разів, а снаряди вироблятимуться в Німеччині. У договорі міститься стаття, що дозволяє іншим країнам приєднатися до нього. Данія, Естонія та Нідерланди вже ведуть переговори.

Чеська ініціатива щодо закупівлі боєприпасів для України: що відомо

Уперше про можливість придбати для України 800 тис. снарядів заявив президент Чехії Петр Павел 17 лютого.

Він сказав, що знайшов пів мільйона одиниць боєприпасів калібру 155 міліметрів і 300 000 — калібру 122 міліметри. Павел не назвав країн, які згодні продати снаряди. До його ініціативи приєдналася низка європейських держав.

Представник українського силового блоку повідомив NV, що снаряди планують придбати з Південної Кореї та з ПАР. Вартість контракту становить близько $2 млрд.

Читайте також:
Бійці ЗСУ (Фото:Сухопутні війська/Facebook) «Можемо воювати лазерами, але нам бракує банальної вибухівки». Інтерв'ю з Гончарем про роль технологій у ЗСУ

7 березня стало відомо, що союзники зібрали всю необхідну суму для закупівлі снарядів.

11 березня таблоїд Bild повідомив, що Чехія закупила у третіх країн 800 тис. артснарядів, їх можуть доправити в Україну протягом кількох тижнів. За інформацією видання, Чехія могла придбати боєприпаси в Південній Кореї, Південно-Африканській Республіці та Туреччині.

У квітні прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що 1,5 мільйона артилерійських снарядів з ініціативи Україна може отримати протягом року.

28 травня він сказав, що першу партію 155-міліметрових снарядів Україна отримає у червні — «найближчими днями».

30 травня президент Литви Ґітанас Науседа заявив, що лише чотири з 18 країн, які долучилися до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України, виконали свої зобов’язання.

Редактор: Вікторія Горьова Читати далі