У четвер увечері, 2 травня, у столиці Грузії Тбілісі тривають масштабні мітинги проти ухвалення «закону про іноагентів». Уже є сутички із силовиками та затримання.

«Эхо Кавказа «повідомляє, що протестувальники заблокували автомобільний рух у центрі Тбілісі, на площі Героїв знову паралізовано.

Після затримань мітингувальників вирішили підтримати тисячі демонстрантів, які перебували біля будівлі парламенту. Вони влаштували ходу до площі Героїв.

Відео дня

Після години блокування руху втрутилися силовики і застосували силу до протестувальників. Демонстрантів почали відводити силою. За попередніми даними, затримано шістьох осіб.

Затримання протестувальників (Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze) Затримання протестувальників / Фото: REUTERS/Irakli Gedenidze

На кадрах, які публікують грузинські ЗМІ, видно тисячі протестувальників.

https://twitter.com/nexta_tv/status/1786093186579865733?t=sAIgCmXcXzvaaS5yPp3-yg

Також люди починають стягуватися до будівлі парламенту Грузії. Кількість людей зростає з кожною хвилиною.

Це вже 17-й за рахунком день, коли грузини виходять на вулиці проти «закону про іноагентів», які намагається ухвалити уряд.

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон». 16 квітня у Тбілісі силовики почали розганяти демонстрантів.

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. Документ запроваджує реєстрацію некомерційних юридичних осіб та засобів масової інформації, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, як «організацій, що діють в інтересах іноземної держави». Для ухвалення закону в Грузії необхідно, щоб проєкт пройшов три голосування в парламенті.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі пообіцяла накласти вето на документ.

18 квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що законопроєкт про «іноземних агентів» у країні нібито має захистити країну від «українізації». В українському МЗС відповіли, що реальною загрозою для Грузії є русифікація, а не «містична українізація». МЗС додало, що використання України в такому зневажливому контексті «завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам».

18 квітня депутати Європейського парламенту заявляли, що ухвалення в Грузії скандального законопроєкту про іноземних агентів ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

Читайте також: Тімоті Еш Тімоті Еш Нова стратегія Путіна на Закавказзі. Грузії приготуватися

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президент Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

1 травня у МВС повідомили, що поліцейські затримали 60 демонстрантів. Їм інкримінують хуліганство та непокору законній вимозі поліції. Під час сутичок постраждали шестеро правоохоронців.

Пізніше 1 травня парламент Грузії підтримав у другому читанні законопроєкт про «іноагентів». Біля будівлі законодавчого органу знову зібралися тисячі людей, спецпризначенці знову пустили в хід водомети і сльозогінний газ.

Редактор: Євгеній Василенко Читати далі