У четвер, 23 травня, Росія завдала удару щонайменше 15 ракетами по Харкову і Харківській області. Значних пошкоджень зазнала друкарня видавництва Vivat. У Мережі закликають підтримати одне з провідних видавництв України.

Українські соцмережі із болем відреагували на ракетний удар по типографії Фактор-друк у Харкові, на який свої книжки друкує харківське видавництво Vivat та інші видавництв зі всієї України. Від фото згорілих книжок — сильно постраждав палітурний цех типографії — у читатів крається серце.

Відео дня REUTERS/Valentyn Ogirenko Фото: REUTERS/Valentyn Ogirenko

У Мережі засуджують страшний злочин росіян проти української культури та закликають підтримати видавництво Vivat, яке належить власникам типографії, адже їм знадобиться підтримка на відновлення.

«Ці негідники хочуть, щоб у нас не було українських книг та українських друкарень. Пішла на сайт замовляти книги і готова чекати стільки, скільки буде потрібно, щоб команда змогла відновити роботу», — написала лауреатка Нобелівської премії миру Олександра Матвійчук.

https://www.facebook.com/olexandra.matviychuk/posts/pfbid0Pg2uJ4tGSQ5pqJW3b7AyLqciBqr5NttBsa3MQ8PqdB1jXyvmqde3tymWYjHigMhCl

«Дуже прибила новина про розбомблену друкарню Vivat — є загиблі і поранені, горять папір і книги, Росія знову знищує нашу культуру і людей, які її створюють. Безмежні співчуття колегам і рідним загиблих. Віватики, тримайтеся, хороші.Думаю, зараз доречно буде купити у них те, що давно хотілося, чи розповісти про їхні хороші книжки, щоб підтримати», — зазначила українська перекладачка, літературна оглядачка, доктор філософії Гарвардського університету Ярослава Стріха і порадила у пості книги, які варто придбати.

https://www.facebook.com/iaroslava.strikha/posts/pfbid0fN5emfT8hghEQdwqyJYmDhiu3qD4izHb4eLPHkmPSnce77nCHrWpVjxxQaP7qHekl

«Нема сенсу вчергове казати, що пацаки — брудна, неосвічена мерзота, яка хоче знищити все, що мислить і не хоче підкорюватися. <.> Це вже не перша розтрощена друкарня у Харкові. На жаль, робота друкарів, палітурників, технологів — це ризик. Читачі мають це знати», — зазначив видавець і головний редактор Фоліо Олександр Красовицький.

https://www.facebook.com/AleksandrKrasovytskyy/posts/pfbid0m5KEpMZaSvh2EWcGQNaZzEfNiJbYH4ZZTmJisKq9uy27YnypTzNhVYaij62cmts4l

«Сьогодні під час обстрілу Харкова постраждала одна з найбільших друкарень України Фактор-Друк. Співчуваємо сім'ям постраждалих та нашим колегам. Щоб підтримати Vivat у такий складний момент, ви можете придбати будь-яку книгу видавництва», — висловило свої співчуття Видавництво Старого Лева.

https://www.facebook.com/starlev/posts/pfbid02tNHUx4kYbRGTkEsAjTW5mnrnxNhzx1df1qg3NsZZwEyo222ZzpeMg2wpodgnZ1XZl

«Харків — книжкова столиця України, тут друкується більшість книг нашої країни. Минулої весни був там на одній з книгарень. Під полатаним після ракетного удару дахом працювали люди, навантажувачі возили гори дитячих книг. Для мене цей образ став символом незламності», — написав народний депутат Володимир В’ятрович, висловивши впевненість, що росіяни обламають о Харків зуби.

https://www.facebook.com/volodymyr.viatrovych/posts/pfbid0gX2WRu6ynyqCFA9gnTTd3vSJ5vjuvxqz2Auyi2KiVzgg9b7eJA38PmrYjy7QSvMPl

«В харківській друкарні Factor Druk видавництво Bookchef друкувало 1984 Орвела. Що символічно в контексті війни. Звичайно, купуйте книги від Vivat, щоби грошима їх підтримати. Це дієво. Взагалі — купуйте товари, вироблені в Харкові. Весь час», — закликав блогер Сергій Дідковський.

https://www.facebook.com/didkovsky/posts/pfbid02pgEUeqUGzHFGzf7wmNt2afDiWeY5N23d8bt8qGTbfvWBigpBQ2pkXE9s6Pp2MoUHl

«Будь ласка, купіть сьогодні книжки харківського видавництва Vivat Сьогодні ракета попала в друкарню Фактор-Друк, де друкуються книжки видавництва Віват та інших видавництв. Загинули люди. Це найскладніше і те, що неможливо виправити. В іншому — ми можемо допомогти. Так хочу, щоб всі, хто працює в видавництві, одразу бачили нашу підтримку. Нам точно потрібні книжки!», — зауважила психологиня Світлана Ройз.

https://www.facebook.com/svetlanaroyz/posts/pfbid0JQ2VExUfJs8j4mZcP12H19xQHySScshWhvFpAbDo1dRFVjvZaiHZvgVY6FWYx7PJl

«В Харкові ворог влучив в одне з найбільших типографських комплексів повного циклу у Європі, там друкуються в тому числі і книжки мого улюбленого видавництва Vivat, і практично усіх українських видавництв. Загинули люди. Багато поранених. Це не перша типографія, в яку прицільно б’ють нелюди. Біль від знищення друкарень додається до усього болю який відчуваю. Почуття перейшли на якийсь невідомий новий рівень. Мені здається ми всі тепер автори нових емоцій і слів, які описують наші почуття. Буду писати їх долям ворога особливим способом. І друкувати», — написала письменниця та ілюстраторка Даша Вернова.

https://www.facebook.com/vernovadasha/posts/pfbid0UHbdjNM179GTGRrm8mavo3q9N2JxZ4UNjmeZSYJcoxsst2rbSzqCvh7v5MbE4YMtl

«Ось так Росія знищує українську культуру. На фото — тисячі випалених книжок. Вороги поцілили по Харківській друкарні Фактор Друк. Дві ракети. У місце, де перебувало близько 50 людей. У цивільну інфраструктуру, у культуру. Де лежали тисячі дитячих книг і розмальовок.Там друкувалась чи не половина України. Книги, журнали, альбоми, газети, навіть календарі на ваших стінах — все звідти. Ви подивіться на поліграфію довкола себе. Точно шось буде харківське. І значна частина цього друкувалась — під обстрілами, атаками, вимкненням світла. Неймовірні люди! Легенди!», — зазначила голова відділу комунікацій Центру Економічного Відновлення Надія Потоцька.

https://www.facebook.com/pototska/posts/pfbid02vskeHFhT28tGKjyBmKG7e4LyZ8x5j93hdEg9Vq8zYdTmUYmopToaqcBzrP9t5eC1l Редактор: Юлія Найденко Читати далі