Міністерства енергетики України стверджує, що стаття Financial Times під назвою Росія знищила понад половину енергетики України має ознаки ІПСО і «просуває наративи ворога».

Заяву опублікувала пресслужба Міністерства енергетики у Facebook.

«5 червня у британському виданні Financial Times вийшла стаття під назвою „Росія знищила більше половини енергетики України“, яка має ознаки інформаційно-психологічної операції, має маніпулятивний характер і просуває наративи ворога», — йдеться в повідомленні.

Відео дня Читайте також:
ДніпроГЕС (Фото:Укргідроенерго) «Пошкодження ускладнили ситуацію». Експерт з енергетики — про відключення електроенергії, підвищення тарифів і стан ДніпроГЕС — інтерв'ю NV

Зазначається, що в статті використовуються посилання на анонімні джерела в українському уряді. Міністерство наголошує, що посилання на анонімні джерела без конкретних підтверджень не є надійною інформацією, а висновки можуть бути маніпулятивними.

«Наприклад, неназваний представник української влади у статті стверджує, що ми маємо готуватися до життя в холоді та темряві. Таке твердження спрямоване на поширення страху та паніки серед населення», — підкреслює міністерство.

Міністерство стверджує, що в статті міститься неправдива інформація, яка подається як факт.

«Зокрема, констатується, що 31 травня було ухвалено рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення у 2 рази. Це відверта брехня та маніпуляція. Адже розмір тарифу збільшився на 63% і є велика різниця між 60 і 100%», — зазначили у пресслужбі.

У статті, за їхніми словами, змішуються правдиві та фальшиві дані і містяться апелювання до емоцій читача.

Міністерство зазначає, що в українському інфопросторі значно побільшало «інформаційних вкидань, пов’язаних із темою енергетики, які мають ознаки ІПСО і спрямовані на створення соціального напруження, залякування українців та формування недовіри до дій влади у складний період».

Читайте також:
Рятувальники ліквідовують наслідки удару РФ у різних регіонах (Фото:ДСНС Вінниччини) Шостий масований удар по енергетиці з березня: Графіки відключень світла можуть змінитись, пошкоджені дві ГЕС, всі пожежі ліквідовані

Влада закликала не поширювати неправдивих наративів і дезінформації, підігруючи ворогові, і не спекулювати на чутливій для суспільства темі, а також довіряти тільки офіційним джерелам інформації.

Раніше видання Financial Times із посиланням на українських чиновників стверджувало, що Росія вивела з ладу або захопила понад половину українських електростанцій. За словами одного з українських урядовців, суботня атака РФ була «руйнівною».

Один із чиновників повідомив, що тільки внаслідок суботнього бомбардування було втрачено 1,2 ГВт електроенергії, а інфраструктуру, необхідну для транспортування газу з підземних сховищ на заході України, було серйозно пошкоджено.

На запитання про те, що означають ці руйнування для найближчих місяців, джерело прямо сказало: «Ми повинні готуватися до життя в холоді й темряві».

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі