СЕС і BESS для для постраждалих від війни шкіл та лікарень

Як фонд Energy Act for Ukraine допомагає розбудувати розподілену генерацію в Україні.

Завдяки реалізації фонду Energy Act for Ukraine Foundation Ірпінський ліцей № 1 отримав гібридну сонячну електростанцію (СЕС) обладнану системою зберігання енергії (energy storage — BESS). Разом вони забезпечують автомномне живлення закладу протягом дня і спроможні закривати його потреби у випадку блекауту. В урочистій церемонії відкриття СЕС на даху ліцею взяли участь аступник Федерального канцлера й Федеральний міністр економіки й захисту клімату Німеччини Роберт Хабек, президент Німецької сонячної асоціації (BSW) Йорг Ебель, голова енергокомітету Верховної ради Андрій Герус, мер Ірпеня Олександр Маркушин. В планах фонду Energy Act for Ukraine будівництво у найближчі 5 років 150 обладнаних сонячних електростанцій на соціально значущих об'єктах у звільнених від російської окупації регіонах, заявила його засновниця і директорка Юліана Оніщук.

Відео дня

«Зелена енергетика» рятує енергосистему

Після російських атак на енергетику, на Україну чекає непросте літо і ще більш складні осінь і зима. За словами президента Володимира Зеленського майже повністю знищила теплову енергетику. Через обстріл росіянами ДніпроГЕС було втрачено близько 20% регулюючих потужностей. Ризик нових атак зберігається, адже терористи не полишають планів руйнувати обладнання гідроелектростанцій, плотини, газову інфраструктуру. Голова НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький вже попередив в ефірі телемарафону про графіки обмежень в подачі електроенергії, які можуть застосовуватись до промислових виробників влітку. Як відомо, літні місяці є періодом ремонтних кампаній на атомних станціях, що покривають близько половини від загального об'єму електроспоживання в країні.

На перший план у цій ситуації виходить «зелена енергетика».

«В Україні вже збудовано понад 6 тис. МВт сонячної генерації, яка в гарний сонячний день забезпечує до 30% споживання в денні години, а у похмурі дні, коли сонця мало — близько 15%. Навіть за минулий воєний рік в Україні було побудовано понад 700 МВт нових потужностей СЕС. „Сонячні панелі“ встановили понад 60 тис. домогосподарств, які встановили домашні міні-СЕС», — розповів голова енергокомітету Верховної ради Андрій Герус на відкритті гібридної сонячної станції в Ірпінському ліцеї № 1.

Герус підкреслив, що кожна навіть невеличка СЕС заощаджує споживання електроенергії в об'єднаній енергосистемі, значно підвищуючи стійкість об'єктів, які її використовують.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

Переваги гібридної сонячної електростанції на даху ліцею

Гібридна сонячна електростанція встановленою потужністю 20 кВт на даху Ірпінського ліцею № 1 збудована в комплексі з energy storage (системою зберігання енергії — BESS) ємність акумуляторних батарей якого складають 40 кВт/год. BESS дозволяє перекривати потребу ліцею в електроенергії протягом 4 год блекауту. Загальна вартість проєкту EUR61 тис. Річна економія від використання станції, як очікується складе EUR1,12 тис.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

«За рахунок електроенергії, яку генерує станція ми можемо освітлювати цокольне приміщення, шкільне укриття, два поверхи приміщення і подаємо електроживлення харчовому блоку, де виготовляється гаряча їжа для школярів», — каже директорка Ірпінського ліцею № 1 Олена Ілляшенко.

За її словами, під час застосування графіків обмежень в подачі електроенергії у першу хвилю російських атак на енергетичну інфраструтуру, працівнивкам їдальні доводилось виходити на зміну навіть о четвертій ранку, аби приготувати школярам сніданок. Для навчання у першій зміні, коли було природне освітлення, в ліцеї були задіяні усі приміщення, включно з укриттям. З гібридною СЕС усі ці негаразди в минулому.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

В Ірпінському ліцеї № 1 навчається 1,3 тис. учнів з першого по одинадцятий клас на очній формі навчання і ще 200 — на сімейній та екстернатній. Новий корпус ліцею на даху якого розміщені 64 панелі СЕС був добудований буквально за пів року до повномасштабного вторгнення. У перші ж місяці війни він був зруйнований майже на 50% — по закладу освіти було більше 20 «прильотів».

«В Ірпені 23 освітні заклади. Усі вони зазнали руйнувань або пошкоджень різного ступеню. Коли орки зайшли в Бучу — в Ірпінь їх не пустили, вони почали насипати снарядами, мінами, гранатами, чим завгодно в місто Ірпінь. По школах і садочках били прицільно. Ми думаємо, що на їхнє переконання в підвалах цих закладів знаходились наші захисники», — розповів начальник управління освіти і науки Ірпінської міської ради Олег Білорус.

За його словами, в ліцеї № 1 дах був «просто в решето». Місцева влада відновила заклад і вже 1 вересня 2022 року його учні сіли за парти. На урочисте відкриття завітав президент Владимир Зеленський.

Наразі в Ірпені усі 23 освітні заклади, які зазнали руйнувань, відбудовані. «Роботи тривають ще тільки в одному садочку, який був зруйнований вщент. Наразі його відбудова у завершальній стадії», — запевнив Білорус.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

Партнери проєкту зі встановлення СЕС — Німецька сонячна асоціація (BSW)

Проєкт гібридної сонячної станції на даху ліцею № 1 реалізовано фондом Energy Act for Ukraine Foundation («Енергетична дія для України») в партнерстві з Німецькою сонячною асоціацією (BSW), члени якої надали дороговартісне обладнання та всебічну підтримку, через IBC Solar забезпечили cистемою накопичення енергії Sonnen, інвертором Sungrow, а також проєкт підтримала британська компанія Octopus Energy, а Menlo Electric надала сонячні панелі.

«Проєкт реалізований завдяки суспільним зусиллям саме Німецької сонячної асоціації та її компаній-учасників. Асоціація і уряд Німеччини були першими, хто відгукнувся на заклик фонду про допомогу ліцею № 1 в Ірпені», — розповіла на урочистій церемонії відкриття гібрідної СЕС засновниця та директорка БФ Energy Act for Ukraine Foundation Юліана Оніщук.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

За її словами, це не перший приклад співпраці фонду з Німецькою сонячною асоціацією (BSW) і урядом Німеччини. У співпраці з партнерами був реалізований проєкт СЕС на даху Ірпінського ліцею «Мрія», що дозволило його учням навчатись без ліхтариків.

Президент Німецької сонячної асоціації (BSW) Йорг Ебель особисто прибув на церемонію відкриття СЕС в ліцей № 1. Церемонію відвідав віце-канцлер Німеччини Роберт Хабек, який в той день перебував з візитом в Києві і мав зустрічі з президентом Володимиром Зеленським, міністром енергетики Германом Галущенко.

За словами віце-канцлера, проєкт реалізований спільними зусиллями в Ірпінському ліцеї № 1 — гарний приклад солідарності, яка існує не лише між країнами, а і між людьми.

«Це дуже важливий проєкт. Сьогодні я мав зустріч з міністром енергетики Германом Галущенко, ми говорили про відновлення енергетичної інфраструктури і, зокрема, про те, що саме сонячна енергетика може компенсувати частину втрачених енергетичних потужностей. Україна має чимало будівель з пологими дахами, на багатьох з яких можуть бути сконструйовані панелі СЕС. Це може стати потужним кроком в створенні розподіленої генерації та захисту енергетичної інфраструктури від руйнувань. Росіянам набагато простіше зруйнувати одну електростанцію ніж ціле місто с сотнями будинків, котрі мають СЕС на дахах», — зазначив Хабек.

Велику роль сонячної електроенергетики для стійкості України підкреслив і Йорг Ебель. Він вказав, що СЕС не так вже й легко наразити на ризик чи відключити в один клік. До того ж, модулі будуються швидко і є надзвичайно ефективними в комплексі з energy storage, що дозволяють накопичувати електроенергію вдень, витрачаючи її у вечірні години, коли енергії сонця СЕС недостатньо.

«Наші зобов’язання як донорів виходять за межі відновлення інфраструктури; йдеться й про надання Україні можливості відстоювати своє основоположне право на освіту навіть під час війни. Завдяки нашому внеску ми прагнемо бути поруч з Україною в забезпеченні доступу кожної дитини до освіти, незважаючи на виклики війни. Крім того, ми розглядаємо нашу підтримку як життєво важливий крок до відновлення нації, сприяння стійкості та надії на світле майбутнє», — сказав Ебель.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

Мета БФ Energy Act for Ukraine Foundation обладнати СЕС 150 об'єктів за 5 років

Фонд Energy Act for Ukraine Foundation, головним завданням якого є посилення стійкості критичної інфраструктури та громад, що постраждали від російської агресії за допомогою проєктів із застосуванням сонячної енергії, має серйозні плани на майбутнє.

«До кінця року загалом реалізуємо 15 проєктів в Київській і Чернігівській областях, в тому числі для чотирьох шкіл. Наша глобальна мета — „100 сонячних шкіл“ України, „50 сонячних лікарень“. Загалом хочемо побудувати 150 об'єктів за 5 років», — розповіла Оніщук.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

Благодійний фонд також долучився до проєкту «Відновлювальні джерела енергії для стійкої України», який виконується GIZ за дорученням уряду Німеччини, і в межах цього проєкту братиме участь в реалізації підвищення енергостійкості українських водоканалів, шкіл, лікарень та адмін будівель в Київській, Рівненській, Хмельницькій та Кіровоградській областях.

«Наш пріоритет — це громади, які постраждали від війни і пережили окупацію. Дев’ять об'єктів ми вже реалізували (фонд був заснований в квітні 2022 року). Обладнали сонячними станціями чотири лікарні — Чернігівську обласну, Чернігівську обласну дитячу, Іванківську центральну районну лікарню, Миколаївську обласну клінічну дитячу лікарню. В усіх лікарнях встановлені потужні сонячні станції близько 70 кВт обладнані 90 кВт/г energy storage. До обладнання підключені операційні, реанімаційні, хірургічні відділення, які у випадку блекауту матимуть електроенергію мінімум на 6 годин роботи», — розповіла засновниця і директорка Energy Act for Ukraine Foundation.

Energy Act for Ukraine Foundation Фото: Energy Act for Ukraine Foundation

Високу оцінку роботі фонду дав мер Ірпеня Олександр Маркушин. Він розповів, що його перша зустріч з Юліаною Оніщук відбулась під час міжнародної конференції ReBuild Ukraine у Варшаві.

«Минуло півроку і ми маємо результат — відкриваємо в нашому ліцеї № 1 ще одну сонячну станцію. Півроку і школа повністю автономна», — сказав Маркушин.

Йорг Ебель також висловив вдячність фонду Energy Act for Ukraine Foundation і особисто Юліані Оніщук. Андрій Герус подякував Юліані і фонду. Він висловив подяку німецьким друзям, вказавши що Німеччина надає Україні потужну військову підтримку, допомагає у відновленні енергитики. Герус відзначив великий внесок фонду у підтримку енергетики України.

«Ми маємо розвивати розподілену, децентралізовану генерацію, яка буде базуватись на зелених джерелах електроенергії укомплектованими energy storage. Аби полегшити будівництво таких об'єктів, прийняли відповідне законодавство. Очікуємо, що їх буде з’являтись в Україні дедалі більше. І це — саме та енергетика майбутнього, яку ми хочемо збудувати», — підкреслив Герус.

Читати далі