Автор: Кіра Борисіхіна

У місті Кутна Гора в Середньочеському краї Чеської Республіки було знайдено майже 900-річну колекцію з більш ніж 2150 середньовічних срібних монет.

Про це повідомив Інститут археології Академії наук Чеської Республіки у прес-релізі від 16 травня.

Читайте також:
Колекцію не могли продати останні 100 років (Фото:cubeofwood/unsplash) Заповіт забороняв протягом 100 років. У Данії продадуть масштабну колекцію монет, яку оцінюють у $72 мільйони

Жінка, прогулюючись полем, випадково виявила кілька срібних монет і одразу повідомила про це владу. Дослідження показали, що скарб містить понад 2150 монет, викарбуваних між 1085 і 1107 роками. Експерти припускають, що монети були виготовлені в Празі та імпортовані в Богемію. Спочатку скарб зберігався в керамічному контейнері, який з часом зруйнувався, але археологи змогли знайти його основу.

Відео дня

«[Знахідка] виготовлена з монетного сплаву, який, окрім срібла, містить також домішки міді, свинцю і мікроелементів, — ідеться в прес-релізі Інституту археології. — Визначення цього складу може допомогти встановити походження використаного срібла».

Філіп Велімський, археолог інституту, назвав це відкриття однією з найбільших знахідок останнього десятиліття, порівнявши його з виграшем у лотерею.

Археологи вважають, що скарб був захований у першій чверті XII століття, у період внутрішньополітичної нестабільності. «У той час у країні точилися суперечки між членами династії Пршемислов щодо княжого престолу Праги», — зазначив Велимський. За даними ARUP, конфлікти були звичайним явищем, і цей скарб міг бути підготовлений для виплати заробітної плати або військових трофеїв.

Читайте також:
Між 660 і 750 роками н.е. торгівля в Англії пережила період інтенсивного розвитку, пов’язаного з широким використанням срібних монет (Фото:Музей Фіцуїльяма, Кембриджський університет) Міжнародне співробітництво. Вчені розкрили таємницю середньовічних срібних англійських монет середньовіччя

Чеські чиновники також зазначили, що власник скарбу, найімовірніше, був заможною людиною. «На рубежі XI-XII століть дані про купівельну спроможність сучасних монет відсутні, — сказав Велімський. — Але ця сума була величезною і недоступною для звичайної людини. Це можна порівняти з виграшем мільйона в джекпоті».

Усі артефакти були відправлені в лабораторію для подальшого аналізу та документування. Цей процес займе близько року. Після завершення аналізу монети будуть виставлені на виставці, відкриття якої заплановано на 2025 рік.

Знахідка з Кутна Гора — це не тільки велике археологічне відкриття, а й важливе свідчення історичних подій, що відбувалися в Богемії в XII столітті. Археологи сподіваються, що подальші дослідження допоможуть пролити світло на життя і культуру того часу.

Читати далі