Рада кантонів Швейцарії в понеділок, 3 червня, відхилила пропозицію про п’ять мільярдів швейцарських франків допомоги для України.

Про це повідомляє NZZ.

Законодавці Швейцарії пропонували оборонний пакет на 15 мільярдів франків, який передбачав п’ять мільярдів франків для України.

Проти пакета виступила більшість партій через порушення боргових правил. Рада штатів відхилила його 28 голосами проти 15, а двоє утрималися.

Відео дня

Станом на весну, Швейцарія виділила близько 3,3 млрд доларів на підтримку українців, які постраждали від війни Росії проти України. Зокрема, 2,7 млрд доларів виділили на допомогу біженцям у самій Швейцарії. Ще 463 млн доларів спрямували до бюджету міжнародного співробітництва.

Саміт миру у Швейцарії 15−16 червня

Читайте також:
Саміт миру пройде в червні на курорті Бургеншток у Швейцарії (Фото:REUTERS/Denis Balibouse) Участь у саміті миру у Швейцарії підтвердили 107 країн — Офіс президента

Глобальний саміт миру у Швейцарії на рівні лідерів країн відбудеться 15−16 червня. Станом на 3 червня участь у саміті підтвердили 107 країн, повідомили в Офісі президента.

Росія не буде присутня на зустрічі. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак допускав участь Росії в саміті миру, але не в першій інавгураційній зустрічі на рівні лідерів, а вже в наступних. Водночас у МЗС Швейцарії заявили, що без РФ мирний процес є «немислимим».

На саміті, зокрема, очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єра Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона та інших європейських лідерів.

24 квітня Володимир Зеленський говорив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

31 травня агентство Reuters із посиланням на власні джерела повідомило, що Китай відмовився брати участь у мирному саміті у Швейцарії. У Китаї пізніше офіційно підтвердили, що не будуть присутні на зустрічі.

За словами Зеленського, Китай також намагається відмовити деякі країни від участі в саміті.

Редактор: Єлизавета Кумбер Читати далі