Експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва Тарас Жовтенко розповів в ефірі Radio NV, чому зараз піднімається тема нібито мирних перемовин, зокрема в західних ЗМІ, і чи справді російський диктатор Володимир Путін хоче цього.

Тарас Жовтенко

експерт з міжнародної безпеки Фонду Демократичні ініціативи ім. Ілька Кучеріва

«Стратегічно і для Путіна особисто, і для його режиму тема серйозного підходу до початку мирного врегулювання російсько-української війни наразі на порядку денному не стоїть і стояти не буде як мінімум до того, як буде зрозуміло, що відбувається з президентськими виборами в Сполучених Штатах Америки. Хто там буде вигравати, як буде розгортатися ситуація не лише з голосуванням за кандидатів, але і також з визнанням перемоги того чи іншого кандидата і, відповідно, з політичною ситуацією довкола інавгурації», — зазначив експерт.

Відео дня Читайте також: Володимир Фесенко Володимир Фесенко Почекаємо на Трампа? Чому повернулася тема мирних перемовин з РФ

До того моменту, наголосив Жовтенко, диктатор буде намагатися використовувати внутрішнє політичне протистояння в Сполучених Штатах і не лише, бо вибори будуть проходити в багатьох країнах Європи:

«Насправді, Путін відчуває, що він ще має принаймні гібридні геополітичні важелі впливу на західних союзників, які дозволяють йому впливати на ситуацію без того, щоб якимось чином серйозно заморожувати ситуацію на полі бою».

Він пояснив, навіщо тоді зараз лунають заяви щодо перемовин з Кремля:

«Політична складова цієї історії полягає в тому, що на сьогодні путінському режиму потрібно якимось чином перебити тему просування мирних ініціатив України, того самого швейцарського саміту миру. <…> Другий політичний момент, він, очевидно, спрямований на те, щоб зупинити або принаймні поставити на паузу поставки зброї Україні».

Він додав, що росіяни розуміють, шо після отримання нами, зокрема літаків F-16, ситуація на полі бою може обернутися не на користь окупаційних військ:

Читайте також: Три головні сценарії завершення війни в Україні

«Тому на сьогодні їм потрібно це якимось чином перебити і зробити так, що „дивіться, у нас є мирна ініціатива, раз у нас є мирна ініціатива, для чого продовжувати постачання зброї Україні“. Тим більше, що постачання цієї зброї може ситуацію на полі бою повернути проти самих росіян. Тому це таке гібридне тестування реакції Заходу на чергову цю мирну ініціативу з боку путінського режиму, зрозуміло, дві такі стратегічні політичні цілі росіяни переслідують».

Як повідомляє Reuters із посиланням на чотири російські джерела, диктатор Володимир Путін нібито «готовий зупинити війну» проти України та почати переговори про припинення вогню, які передбачатимуть збереження нинішніх ліній фронту.

Президент України Володимир Зеленський говорив, що країна запропонує Путіну майданчик, де він зможе погодитися з програшем у війні проти України.

В оприлюдненому 28 березня інтерв'ю CBS Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор буде готовий до діалогу, коли втратить те, що окупував з 2022 року.

Російські ЗМІ повідомляли, що колишній ведучий Fox News Такер Карлсон після інтерв'ю з диктатором заявив, що Путін «не під запис сказав йому, що готовий піти на серйозний компроміс щодо України», у Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки спростували цю заяву і назвали її черговим «вкиданням».

3 травня заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький в інтерв'ю The Economist заявив, що не бачить способу для України виграти війну тільки на полі бою. Він вважає, що війна закінчиться мирним договором.

Редактор: Анастасія Созонова Читати далі