Пропетляти не вийшло. Бахматюк програв апеляцію Нацбанку у справі на майже два мільярди гривень

Екс-власник банку Фінансова Ініціатива Олег Бахматюк програв апеляцію у справі про стягнення 1,8 млрд грн боргу на користь Нацбанку.

Таким чином, Київський апеляційний суд підтвердив рішення суду першої інстанції про стягнення коштів з Бахматюка як поручителя, повідомив регулятор.

«Згідно з постановою апеляційного суду, рішення суду першої інстанції набрало законної сили, що дає право Нацбанку отримати виконавчі листи та розпочати процедуру примусового стягнення коштів з Олега Бахматюка в рамках виконавчого провадження», — розповів начальник управління правової та судової роботи з проблемними активами юридичного департаменту НБУ Сергій Бойко.

Відео дня

Стягнені кошти спрямовуватимуться на погашення боргу банку Фінансова Ініціатива за кредитом рефінансування, укладеним з НБУ в 2014 році для підтримки ліквідності на суму 2 млрд грн.

Бахматюк як власник фінустанови у якості забезпечення кредиту уклав із регулятором договір поруки.

У зв’язку з невиконанням взятих на себе зобов’язань з боку власника банку, НБУ звернувся з позовною заявою про стягнення заборгованості з Бахматюка до Печерського райсуду Києва, який 13 липня 2023 року ухвалив рішення про стягнення 1,8 млрд грн на користь НБУ.

За час розгляду справи в суді відбулося часткове погашення заборгованості за кредитом на суму близько 200 млн грн за рахунок заставного майна, наданого іншими поручителями в забезпечення виконання зобов’язань банку Фінансова Ініціатива.

Наразі на розгляді Печерського райсуду залишаються ще шість справ за позовними заявами Нацбанку до Бахматюка за боргами VAB Банку та банку Фінансова Ініціатива. Загальна сума заборгованості, яку НБУ стягує в судовому порядку з банкіра, становить близько 7,9 млрд грн.

Правління НБУ віднесло банк Фінансова ініціатива до категорії неплатоспроможних 23 червня 2015 року, а VAB Банк — 20 листопада 2014 року.

Бахматюк відкидає звинувачення Нацбанку і висуває зустрічні. Зокрема, 2020 року він домігся рішення Верховного суду про визнання неправомірними дій НБУ щодо виведення банку Фінансова Ініціатива з ринку. Бізнесмен, який останніми роками проживає у Відні, також неодноразово заявляв про готовність до компромісу з Нацбанком із питання поручительств, пропонуючи укласти мирову угоду з розстрочкою на сім років із можливістю збільшити заставу перед НБУ, проте безрезультатно.

Редактор: Олександр Іванов Читати далі