Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі заявила, що закон про «іноагентів», через ухвалення якого на вулицях Тбілісі спалахнули масштабні протести, — це не єдина проблема, додавши, що головною є «російський уряд» країни.

Про це вона сказала в інтерв'ю DW, цитує її Ехо Кавказу.

«Влада намагається зобразити партнерів Грузії агентами революції, оскільки вважає, що вони намагаються її повалити. Але вони мовчать про Росію, наче це наш новий друг. Тож „російський“ закон — не єдина проблема, проблема — у „російському“ уряді, який веде цю країну до Росії», — заявила Зурабішвілі.

Відео дня Читайте також: Тімоті Еш Тімоті Еш Нова стратегія Путіна на Закавказзі. Грузії приготуватися

Президентка додала, що більшість населення Грузії виступає проти такої політики, та нагадала, що керівна партія Грузинська мрія вже ухвалила кілька спірних законів, зокрема й закон про офшори, який, за її словами, «робить Грузію офшорною зоною для російських олігархів, які потрапили під санкції».

Вона назвала ситуацію, що склалася, «вкрай тривожною» та висловила сподівання щодо того, що європейські партнери вживуть «правильних заходів».

«Перш ніж ми пройдемо важкий шлях перед виборами, нам потрібна їхня увага», — сказала Зурабішвілі.

Законопроєкт про «іноагентів» і протести в Грузії

З 9 квітня в Грузії спалахнула хвиля масових протестів після того, як лідер парламентської більшості Грузинська мрія Мамука Мдінарадзе заявив, що його партія вдруге внесе до парламенту законопроєкт про «іноземних агентів», або так званий «російський закон». 16 квітня у Тбілісі силовики почали розганяти демонстрантів.

Парламент Грузії ухвалив законопроєкт у першому читанні 17 квітня. Документ запроваджує реєстрацію некомерційних юридичних осіб та засобів масової інформації, які отримують понад 20% доходів з-за кордону, як «організацій, що діють в інтересах іноземної держави». Для ухвалення закону в Грузії необхідно, щоб проєкт пройшов три голосування в парламенті.

Зурабішвілі пообіцяла накласти на документ вето.

Читайте також: Марта Ардашелія Марта Ардашелія Як Кремль спокушає Грузію об'єднанням

18 квітня прем'єр-міністр Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що закон про «іноземних агентів» у країні нібито має захистити країну від «українізації». В українському МЗС відповіли, що реальною загрозою для Грузії є русифікація, а не «містична українізація» та додали, що використання України в такому зневажливому контексті «завдає додаткової шкоди українсько-грузинським відносинам».

18 квітня депутати Європейського парламенту заявляли, що ухвалення в Грузії скандального законопроєкту про іноземних агентів ставить під загрозу євроатлантичну інтеграцію країни.

25 квітня Європейський парламент ухвалив резолюцію щодо грузинського законопроєкту про прозорість іноземного впливу. Документ ставить під питання переговори про вступ Грузії до Європейського Союзу, доки цей закон діятиме.

30 квітня біля будівлі парламенту Грузії між поліцією і демонстрантами почалися сутички. Президентка Саломе Зурабішвілі закликала припинити розгін акції протесту в Тбілісі та поклала відповідальність за події на уряд.

1 травня у МВС повідомили, що поліцейські затримали 60 демонстрантів. Їм інкримінують хуліганство та непокору законній вимозі поліції. Під час сутичок постраждали шестеро правоохоронців.

Пізніше 1 травня парламент Грузії підтримав законопроєкт про «іноагентів» у другому читанні.

Редактор: Юлія Завадська Читати далі