Автор: Василь Пехньо

10 травня почався повторний наступу Росії у Харківській області. Майже одразу військові почали нарікати на фортифікаційні споруди, а на наступний день відбулася зміна командувача ОТУВ Харків — Михайло Драпатий зайняв посаду замість Юрія Галушкіна.

Заступник голови Харківської обласної військової адміністрації Роман Семенуха в інтерв'ю Radio NV розповів, хто мав будувати і які укріплення, а також які висновки можна зробити вже зараз.

Відео дня https://www.youtube.com/watch?v=GFSVwnC2Djc&t=1016s

— Розкажіть, які висновки вже зараз можна робити щодо укріплень на півночі Харківщини, чи були допущені якісь недоліки? Ми спілкувались із командиром батальйону 92-ї ОШБр Юрієм Федоренком, він говорить, що постопераційні висновки треба буде зробити, бо десь рубежі були кращі, а десь виявилися гіршими. У вас є розуміння, що пішло не так?

— Напевно, я точно зараз не візьмуся давати оцінку, що пішло так, що не так. Я думаю, наразі це некоректно з мого боку, з багатьох причин. Є компетентні служби, хай ухвалюють рішення.

Чи треба робити, вибачте за слово, розбір польотів, — безумовно, так. Те, що сталося на півночі Харківщини, має свої причини.

Читайте також:
Будівництво оборонних укріплень у Харківській та Сумській областях. Березень 2024 року (Фото:instagram/libkos) «На позиціях треба копати». Ми маємо визнавати, що зробили не так, і виправляти — Федоренко з 92-ї ОШБр, що воює на півночі Харківщини

Але я би точно уникав зараз колотнечі, особливо враховуючи, хто саме поширював цю інформацію, в абсолютно маніпулятивному стилі. Я принаймні точно не згоден зараз бичувати одне одного.

Висновки з цього однозначно треба зробити. Абсолютно усвідомлюю, що в суспільства є запит і розуміння того, що пройшло достатньо часу для того, аби Україна як держава загалом… Люди ж не розбираються, хто будує — військова адміністрація, невійськова…

— Вибачте, втручуся. Складається загальний настрій, що все розікрали, нічого не збудували.

— Я настрої не коментую, можу коментувати якісь факти. Єдине, що можу сказати: я прекрасно розумію запит суспільства, воно має право знати. Бо є очікування, що держава Україна різними інституціями була зобов’язана звести якісь фортифікаційні споруди та підготуватися до ймовірного вторгнення.

Можу підтвердити вам слова представника ГУР, були достатньо відомі наміри по другому вторгненню до північної частини Харківської області. Командуванню ОТУВ Харків було достовірно відомо, якими силами буде заходити противник, на яких ділянках тощо.

Тепер, щоби розібратись: який порядок будівництва, планування, спорудження різних фортифікаційних споруд? Є військове командування, є сили та засоби підтримки Генштабу, є Міноборони (МО) і ОТУВ Харків. Раніше називалося ОУВ, оперативне угруповання військ; нещодавно перейменовано в оперативно-тактичне угруповання військ Харків. Вони визначали рубежі, види фортифікацій. І декілька смуг було сплановано до виконання.

Читайте також: «Противник просувається швидше і ширше». З організацією оборони на півночі Харківської області пішло щось не так. Які загрози — Давид Шарп

Перші дві смуги переважно мали та будували військові за допомогою тих бригад, які безпосередньо виконують [завдання] і охороняли ділянку держкордону в Харківській області. Фінансування відбувалося за рахунок МО і Сил підтримки. Задача ОВА — забезпечити виконання мобілізаційного завдання по спецтехніці. Не можу називати абсолютні цифри.

Що таке мобілізаційне завдання? Щомісяця Генштаб ставить на всі області України план мобілізаційного завдання. Він складається з особового складу (простими словами, призову до армії, мобілізації громадян України) і друга частина — мобілізація спецтехніки.

Упродовж цього і попереднього років, місяців, Харківська область повністю виконувала мобілізаційне завдання з техніки. Спрощуючи: техніку надали, матеріали, яких потребували бригади, що виконували задачі в північному прикордонні, з нашого боку були надані.

Читайте також: «Справдився найгірший сценарій». Росія максимально підготувалася до повторного наступу на Харківщину, а Україна — ні. Інтерв'ю з Жовтенком

— Уточнення: перша, друга і третя смуги — це який кілометраж від кордону?

— Не можу це сказати. Зрозумійте мене правильно, я є посадовою особою з певним допуском до інформації, на сьогодні я не можу це розголошувати.

Третя лінія будувалася силами обласної адміністрації. Підрядників було понад 30, які виконували [роботи] на різних ділянках. [Працювали] не лише в північному прикордоні, а також і в тактичній групі Куп’янськ, загалом ОТУВ, яку раніше називалося Лиман, тепер називається Старобільськ. Частина Харківської області входить в ОТУВ Суми, зараз називається Сіверськ. В усіх тактичних угрупованнях ми виконали свої завдання у допомозі, сприянні військовим по першій, другій смугах.

І, напевно, я тут не зможу нічого більше коментувати. З різних причин мені це некоректно буде коментувати.

І була смуга, яку виконувала обласна адміністрація.

Читайте також:
Федір Веніславський (Фото:Верховна Рада) «Росіяни демонструють квазіуспіхи». Військові скаржаться на неефективні лінії оборони на півночі Харківщини — інтерв'ю з Веніславським

Ви згадали Юру Федоренка, прекрасно його знаю, один із командирів підрозділів 92-ї бригади. 92-а бригада оприлюднила інформацію про ті позиції, які будувала харківська адміністрація за допомогою підрядних організацій. Їх практично всі зайняли бригади, які стоять нижче першої лінії зіткнення. Нижче держкордону. Сподіваюся, трішки вніс ясності, хто за яку ділянку роботи відповідав.

— Напевно, треба запитувати військових, що ж там було так, що не так, і де які фортифікації зводились. Але у нас зараз є коментар від керівника ЦПД, який говорить, що у прикордонні, наприклад, у районі міста Вовчанськ чи населеного пункту Стрілеча, яка зараз зайнята противником, не можна побудувати фортифікації як такі через дуже велику наближеність до фронту. Чи так воно є?

— Два моменти хочу сказати. По-перше, фортифікації самі по собі не воюють, воюють люди, які займають ті чи інші оборонні рубежі. І друге: всі рубежі трьох смуг або інші фортифікаційні спорудження для захисту великих міст визначає Генштаб спільно з МО і ОТУВ тієї чи іншої місцевості.

Друге вторгнення з північного прикордоння, відбулося [на територію] ОТУВ Харків. Конкретний вид фортифікацій чи споруд, місцерозташування, враховуючи природні рубежі, відстань до кордону, визначають військові.

Читайте також: Фортифікації у Вовчанську побудували, але «не так щільно» через постійні обстріли — глава МВА

Мені важко пояснити, яка воєнна обстановка у Сумській, Чернігівській областях, на кордоні з агресором, бо я фізично постійно перебуваю в Харківській області, а з повідомлень ЗМІ дуже важко реально оцінити обстановку.

Щодо північного прикордоння, маємо розуміти, це мінімум 60 обстрілів (до [другого] вторгнення) щодоби по північному прикордонню. Після модифікації авіабомб і значного посилення дислокації російської авіації, зокрема на аеродромі Воронеж, кількість обстрілів КАБами і модернізованими плануючими боєприпасами збільшилася просто в рази. Ворог не перетинав кордон, лінія зіткнення була стабільна, за винятком проникнення ДРГ. З іншого боку, це звичайнісінька лінія фронту, бо щодня ведуться артобстріли, мінометні обстріли, застосування авіації, гелікоптерів із боку ворога. Це повноцінна лінія фронту.

Читайте також: Бетонні фортифікації будують за 17−35 км від фронту: у МОУ відреагували на заяви про відсутність укріплень на Харківщині

У мене зараз немає консолідованої статистики щодо підрядних організацій, які виконували і продовжують виконувати роботи зі спорудження третьої смуги. Але точно вам скажу, на жаль, є загиблі. Точно є понад десяток поранених. Точно є понад півтора десятка одиниць зруйнованої техніки внаслідок таких обстрілів. Звертаю увагу, я зараз говорю про третю смугу, на другій і першій ще складніша ситуація.

Ворог не приховує і, згідно з розвідданими, вони вважають екскаватор, який будує, військовою ціллю, навіть пріоритетною. Це все ситуація, в якій ми знаходимося вже багато місяців.

Читайте також:
Вовчанськ Харківської області (Фото:instagram/evgenymaloletka) «Росія не піде на Харків, вона не зробить нам такий подарунок», — Дикий про цілі РФ на півночі області

— Ви говорите, що перша, друга смуга — це повністю відповідальність військових. Але ж слабко віриться, що місцева влада не була в курсі того, які рубежі є, чи їх немає, як військові копають чи ні. З’явився коментар від нашої слухачки: «Я так і знала: помаленьку починають вину скидати на військових». Що відповісте?

— Я не психотерапевт і не [коментую ситуації] з погляду вірю, не вірю. Я можу говорити про нашу ділянку. У демократичній правовій державі навіть під час воєнного стану є розподіл повноважень, так само відбувається і в області. Ми ні на кого не перекладаємо відповідальність.

Більше того, зверніть увагу, я коректно не коментую ті речі, які, як вважаю, не маю ні морального, ні юридичного права, принаймні станом на зараз, коментувати.

Максимум у цій ситуації, що я можу сказати: фортифікації самі не воюють, це комплексні заходи.

Читати далі