Автор: Анастасія Печенюк

Співзасновник і головний науковий співробітник OpenAI Ілля Суцкевер, який стояв за сумнозвісною історію про звільнення гендиректора Сема Альтмана та очолював безпековий напрямок компанії, йде з посади.

І сам Суцкевер, і Альтман повідомили про кадрову зміни окремими дописами на X. Альтман розлого попрощався з Суцкевером, відзначивши його здібності та багаторічну роботу.

Відео дня

«Ілля та OpenAI збираються розлучитися. Це дуже сумно для мене; Ілля безперечно є одним із найвидатніших умів нашого покоління, дороговказом у нашій галузі та дорогим другом. … Без нього OpenAI не була б такою, якою є. Попри те, що він має щось особисто значуще, над чим він збирається працювати, я назавжди вдячний за те, що він зробив тут, і за відданість завершенню місії, яку ми розпочали разом. Я щасливий, що так довго був поруч із таким справді видатним генієм і людиною, яка настільки зосереджена на досягненні найкращого майбутнього для людства», — написав Альтман.

Суцкевер у своїй заяві на X повідомив, що збирається працювати над проєктом, який має для нього дуже велике значення, і пообіцяв розкрити деталі пізніше.

Згідно з заявою OpenAI, Якуб Пахоцький, директор з досліджень компанії, який очолював розробку GPT-4, стане новим головним науковим співробітником.

Нагадаємо, Суцкевер неодноразово публічно попереджав про загрози, які створює розвиток штучного інтелекту. Зокрема, він стверджував, що у майбутньому ШІ ставитиметься до людей як до тварин. Минулого року він очолив команду Superalignment, яку OpenAI створила для розробки способів керування надрозумними системами штучного інтелекту, які б, в теорії, мали здібності, що перевищували б людські.

В листопаді Суцкевер був одним з тих людей, через дії яких правління компанії ухвалило рішення звільнити Альтмана з посади. За чутками, головний науковий співробітник звертався до Альтмана, висловлюючи занепокоєння щодо їхніх розробок, але гендиректор не реагував на них належним чином.

Читати далі