Благодійний внесок, здійснений на користь конкретного пенсіонера, включається у виплатні документи в наступному виплатному періоді.

Читайте також: Доплата до пенсії на дітей-2024: хто може отримати, розмір надбавки і як її оформити

Про це нагадали в Пенсійному фонді.

Коли пенсіонеру виплачуватимуть благодійний внесок на його ім'я

Благодійний персоналізований внесок, або благодійна пожертва, здійснена на користь конкретного пенсіонера, включається у виплатні документи не пізніше одного місяця з дня надходження коштів.

Відео дня

Пенсіонерові, зазначеному в платіжній інструкції, спрямовується 70 відсотків благодійної пожертви.

Фінансування коштів здійснюється відповідно до дат виплати пенсії (пункт 6 Постанови правління Пенсійного фонду України від 15 лютого 2023 року № 8−1 Про затвердження Порядку сплати благодійної пожертви та виплати її частини пенсіонерові (зі змінами)).

Нагадаємо, у 2022 році Верховна Рада ухвалила закон, який дозволяє здійснювати благодійні внески на виплату пенсій. Такі внески можна робити на користь конкретної людини, яка вже отримує пенсію та має рахунок в Пенсійному фонді, або знеособлено.

Читайте також: Доплата за понаднормовий стаж: хто отримає і розмір надбавки у 2024 році

Хто та як може робити внески

Українці, які досягли 16-річного віку та не належать до осіб, яким призначено пенсію у солідарній системі, мають право на добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування.

При цьому людина має право самостійно визначити розмір страхових внесків, періодичність і строки їх сплати.

Договір про добровільну сплату страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування можна укласти в електронній формі через портал Дія або вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України.

Також юридична або фізична особа зможе зробити персоналізований благодійний внесок (адресований визначеному нею пенсіонерові). 70% такого внеску спрямовується для виплати цьому пенсіонерові в обраний ним спосіб, передбачений законом для виплати пенсій, а 30% — до солідарної системи ПФУ.

Редактор: Святослав Василик Читати далі