Наразі США не можуть підтвердити особисту участь президента Джо Байдена у Глобальному саміті миру у Швейцарії. Про це заявив на брифінгу у середу, 22 травня, речник Білого дому Джейк Салліван.

Свій коментар він дав у відповідь на запитання журналіста, чи збирається Байден брати особисту участь у саміті. Журналіст також зазначив, що Байден залишається останнім серед лідерів країн G7, хто ще не прийняв запрошення.

Відео дня

Салліван відповів, що на сьогодні він не може нічого анонсувати щодо участі Байдена.

«Скажу лише, що я особисто брав участь у підготовці до цього саміту, як і інші члени нашого уряду, і, як ви знаєте, ми були ключовим гравцем у просуванні бачення миру, яке включає суверенітет і територіальну цілісність України та принципи, закладені в Статуті ООН. Але сьогодні я не можу робити жодних оголошень про поїздку Президента», — сказав представник Білого дому.

Глобальний саміт миру у Швейцарії: що відомо

Читайте також:
Володимир Зеленський (Фото:REUTERS/Gleb Garanich) «Покроковий план». Зеленський пояснив, як Росію залучатимуть до переговорів

Перший Глобальний саміт миру відбудеться 15−16 червня у швейцарському курортному містечку Бюргеншток, що поблизу міста Люцерн.

За даними агентства Bloomberg, в ньому можуть узяти участь від 80 до 100 країн.

У заяві швейцарського уряду сказано, що метою такого заходу є «створення спільного розуміння» того, як досягти «всеосяжного, справедливого і міцного миру для України відповідно до міжнародного права і Статуту ООН.

На саміті зокрема очікують канцлера Німеччини Олафа Шольца, прем'єрку Італії Джорджу Мелоні, прем'єра Канади Джастіна Трюдо, президента Франції Еммануеля Макрона. ЗМІ стверджують, що в саміті може взяти участь президент США Джо Байден.

24 квітня Зеленський повідомив, що в української розвідки є точна інформація про те, що Росія хоче зірвати саміт миру.

1 травня міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що Росію не запросили на Глобальний саміт миру, оскільки не можна гарантувати, що країна-агресор діятиме добросовісно.

Читайте також: Індія візьме участь у Глобальному саміті миру, а також у зустрічі G7 щодо України — прем'єр-міністр країни

3 травня Зеленський заявив, що на саміті обговорять обмін полоненими «всіх на всіх».

У листопаді 2022 року на саміті G20 Зеленський презентував формулу миру з десяти пунктів, що містила, зокрема, відновлення територіальної цілісності України, виведення російських військ, звільнення всіх полонених, трибунал для винних в агресії та гарантії безпеки для України, а також радіаційну, ядерну, енергетичну безпеку, протидію екоциду тощо. Київ запропонував іноземним партнерам взяти на себе лідерство в одному з пунктів плану.

Редактор: Олексій Бочкар Читати далі