Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш додав Армію оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) до глобального списку порушників, які вчинили злочини щодо дітей. Про це заявив його прессекретар Стефан Дюжаррік на брифінгу, пише CNN.

Ізраїлю повідомили, що його занесено до списку щорічної доповіді генерального секретаря про дітей у збройних конфліктах, яку надішлють до Ради безпеки ООН наступної п’ятниці.

Відео дня

За словами дипломатичного джерела, до списку також додали терористичні організації ХАМАС і Палестинський ісламський джихад.

Читайте також:
Джо Байден (Фото:REUTERS/Jonathan Ernst/Pool) ХАМАС більше не здатний повторити теракт 7 жовтня, оскільки Ізраїль суттєво ослабив його війська — Байден

Своєю чергою посол Ізраїлю в ООН Гілад Ердан висловив обурення рішенням ООН, назвавши ЦАХАЛ «найморальнішою армією у світі», пише CNN.

«Єдиний, кого сьогодні занесено до чорного списку — це генеральний секретар, чиї рішення від початку війни і навіть раніше винагороджують терористів і стимулюють їх використовувати дітей для терористичних актів… Ганьба йому!» — заявив ізраїльський посол.

За даними Міністерства охорони здоров’я анклаву, від початку нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року та операції ЦАХАЛ у секторі Гази загинуло понад 15 500 дітей.

Ситуація в секторі Гази — що відомо

29 грудня 2023 року ПАР (Південно-Африканська республіка) звернулася до Міжнародного суду ООН із проханням видати терміновий наказ про те, що Ізраїль порушує свої зобов’язання за Конвенцією про геноцид 1948 року.

Читайте також:
Президент України Володимир Зеленський під час виступу на пресконференції Діалог — Шангрі-Ла (Фото:REUTERS/Edgar Su) Україна визнає дві держави, і Ізраїль, і Палестину, і зробить усе, щоб Ізраїль зупинився — Зеленський

25 березня Радбез ООН ухвалив резолюцію із закликом негайно припинити вогонь у секторі Гази. Резолюція також закликала негайно і беззастережно звільнити заручників, захоплених угрупованням ХАМАС під час нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року.

23 травня Ізраїль заявив, що відновить переговори про припинення вогню з ХАМАС у секторі Гази, повідомляло агентство Bloomberg.

Паралельно Армія оборони Ізраїлю увійшла в західні квартали Рафаха в рамках свого наступу на місто на кордоні з Єгиптом, що викликало глобальний осуд з боку міжнародної спільноти. Також Ізраїль узяв під контроль Філадельфійський коридор — 14-кілометрову буферну зону на кордоні між сектором Гази та Єгиптом.

2 червня старший радник прем'єра Нетаньягу Офір Фальк заявив, що Ізраїль схвалив мирну угоду щодо завершення конфлікту в секторі Гази, яку запропонував Джо Байден. Країна може погодитися тільки на обмежене припинення вогню на 42 дні для повернення заручників.

Редактор: Юлія Рябовіл Читати далі