В Офісі президента наразі не вирішили, хто очолить Міністерство аграрної політики та продовольства замість Миколи Сольського, якого підозрюють в оборутках з державною землею, пише Українська правда.

За словами джерел, на цю посаду розглядали першого заступника аграрного міністра Тараса Висоцького, але він також має кримінальну справу, яка стосується розтрати понад 62 мільйонів гривень на закупівлях. Тому остаточного рішення наразі немає.

Відео дня

Офіс президента розглядав варіант приєднання Міністерства аграрної політики та продовольства до Міністерства економіки, як було за часів уряду Олексія Гончарука. Зрештою від цієї ідеї, як переконують співрозмовники в уряді, відмовилися. Зокрема, тому що попередній досвід з об'єднанням цих відомств був невдалим.

Упродовж найближчих двох тижнів Верховна Рада має розглянути відставку Сольського.

Справа щодо Сольського — що відомо

23 квітня НАБУ повідомило, що чинного міністра викрили на заволодінні державною землею на 291 млн грн та спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн. Джерела NV заявили, що йдеться про міністра агрополітики Миколу Сольського.

У НАБУ зазначили, що до складу «злочинної групи» на чолі з топпосадовцем входили службові особи органів Держгеокадастру, а також так звані куратори, які контролювали діяльність цих органів.

За інформацією НАБУ, учасники схеми забезпечили знищення документів, на підставі яких два держпідприємства на Сумщині мали право постійного користування землею. Через їх відсутність обласний Держгеокадастр склав акт про самовільне зайняття цих ділянок. За допомогою підконтрольних посадовців обласного Держгеокадастру ділянки передали у власність заздалегідь визначеним громадянам під виглядом реалізації їх права на безплатну землю. При цьому умовою отримання землі у власність було підписання договору про її передачу в оренду приватному агрохолдингу ще до моменту отримання.

Коментуючи повідомлення НАБУ щодо вручення йому підозри, Сольський заявив, що справа стосується періоду, коли він був адвокатом, а не міністром чи головою комітету.

25 квітня Сольський подав у відставку з посади міністра.

За Сольського внесли заставу понад 75 мільйонів гривень. Він продовжує виконувати обов’язки міністра.

Редактор: Дар’я Колесніченко Читати далі