31 травня у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт № 6569-д про створення військової поліції. Ця структура відповідатиме за забезпечення правопорядку та військової дисципліни в Міноборони, Збройних Силах та Державній спеціальній службі транспорту України.

Читайте також: Загальна мобілізація в Україні. Хто підлягає, яким є порядок та які фахівці є затребуваними в армії

Військова поліція, на відміну від Військової служби правопорядку, матиме повноваження щодо здійснення оперативно-розшукових заходів та притягнення осіб до відповідальності. Зокрема ВП, у разі ухвалення закону, зможе перевіряти документи для з’ясування питань, які належать до компетенції Військової поліції.

Військова поліція — нові повноваження згідно з законопроєктом 6569-д

Військова поліція під час проведення заходів щодо затримання осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, а також при обставинах, що загрожують життю і здоров’ю людей, буде наділена повноваженнями тимчасово обмежувати або забороняти рух транспорту і пішоходів на окремих ділянках вулиць та автомобільних доріг, а також зупиняти і проводити поверхневу перевірку транспортних засобів, перевіряти у водіїв документи на право користування та керування ними. Про це пише Судово-юридична газета. Наразі відповідні повноваження має Військова служба правопорядку. Новим законом про Військову поліцію вона буде ліквідована протягом 3 місяців.

Відео дня Читайте також: Закон з 18 травня. Які нові правила мобілізації та військового обліку почнуть діяти

Крім того, згідно з законом, Військова поліція у невідкладних випадках, пов’язаних із порятунком людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, у випадках та на підставах, передбачених законом, зможе проникати до житла чи до іншого володіння особи з негайним повідомленням органу досудового розслідування та прокуратури. У Військової служби правопорядку таких повноважень немає.

Норми законопроекту передбачають, що під час дії воєнного або надзвичайного стану, Військова поліція бере участь у:

  • боротьбі з ворожими диверсійно-розвідувальними групами на території України;
  • охороні військових об'єктів, військових містечок та їх населення, сприяння його евакуації;
  • відновленні та підтриманні порядку і дисципліни у військових частинах;
  • забезпеченні дотримання особливого режиму в'їзду і виїзду, а також обмеженні свободи пересування осіб та руху транспортних засобів.

Читайте також: Мобілізація з 18 травня. Хто вручає повістки та коли настає відповідальність за порушення правил військового обліку

Військова поліція та уповноважені особи органу мають право перевіряти документи, що посвідчують особу, та інші документи, необхідні для з’ясування питань, що належать до їхньої компетенції у таких категорій осіб:

  • військовослужбовців Збройних Сил України та Державної спеціальної служби транспорту;
  • військовослужбовців інших військових формувань та правоохоронних органів;
  • військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів;
  • на території військових частин та військових об'єктів — у інших осіб.

Читайте також: Штрафи та обмеження. Які покарання за ухилення від мобілізації почали діяти з 18 травня

У випадках та на підставах, передбачених законом, Військова поліція зможе проводити особистий огляд вищевказаних осіб, огляд їхніх речей, транспортних засобів, та вилучати документи та предмети, що є знаряддям або безпосереднім об'єктом правопорушення.

Крім того, ВП зможе затримувати військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів під час проходження ними зборів і тримати їх на гауптвахтах Військової поліції.

Передбачено, що юридичні особи всіх форм власності, у встановленому законами України порядку можуть виділяти транспорт та інші матеріально-технічні засоби, а також виконувати роботи та послуги необхідні для реалізації повноважень ВП. Повний перелік повноважень можна знайти на сторінці проєкту закону про Військову поліцію.

Редактор: Гліб Овчаренко Читати далі