Патрульна поліція нагадала українським водіям, що з 1 травня в Україні набуло чинності оновлення правил дорожнього руху: відтепер є постійною вимога вмикати денні ходові вогні поза межами населених пунктів.

Про це нагадав Олексій Білошицький, заступник начальника Департаменту патрульної поліції.

«Раніше, для того, щоб позначити транспортний засіб, що рухається у світлу пору доби поза межами населеного пункту, з 1 жовтня по 1 травня водії повинні були вмикати денні ходові вогні, а в разі їх відсутності в конструкції транспортного засобу — ближнє світло фар. […] Такий часовий проміжок відмінено, і зазначене правило для транспортних засобів застосовується постійно [протягом усього року]», — підкреслив Білошицький.

Відео дня

Ці зміни Кабмін вніс ще восени 2023 року. Нові правила стосуються усіх транспортних засобів, від легкових автомобілів до мотоциклів. Норма діятиме постійно, незалежно від пори року або часу доби.

Оновлення покликано зменшити аварійність на дорогах України та запобігти загибелі й травмуванню людей у ДТП.

Читайте також:
Дитяче автокрісло (Фото:Depositphotos.com) Ходові вогні і перевезення дітей в авто. Які зміни ПДР набули чинності з жовтня 2023 року

За порушення правила передбачено накладення штрафу в розмірі 510 грн (частина друга статті 122 КУпАП, адміністративна відповідальність «за порушення правил користування зовнішніми освітлювальними приладами або попереджувальними сигналами під час початку руху чи зміні його напрямку, використання цих приладів та їхнє переобладнання з порушенням вимог відповідних стандартів»).

Світло фар — один з інструментів додаткової пасивної безпеки руху. «Європейські дослідження це підтверджують. Згідно з European Commission Daytime running light, застосування денних ходових фар зменшує кількість денних аварій приблизно на 5−15%, нагадують у Нацполіції

Дослідження показують, що використання денних ходових вогнів не тільки покращує видимість, але також впливає на своєчасне периферійне сприйняття транспортних засобів, що здійснюють різні маневри. До того ж, автомобілі з денними ходовими вогнями краще ідентифікуються, як автомобілі на відстані, а також оцінюються безпечніше в порівнянні з автомобілями без них. Усе це сприяє тому, що денні ходові вогні мають позитивний вплив на безпеку дорожнього руху.

Редактор: Інна Семенова Читати далі