На полицях супермаркетів останнім часом можна знайти безліч фарб для яєць на Великдень, але набагато краще пофарбувати їх натуральними барвниками власного приготування.

Фарбовані яйця — обов’язковий великодній атрибут присутній у всіх святкових кошиках. Існує безліч способів фарбування яєць, серед яких хочеться виділити шість найвдаліших і, що головне — натуральних.

Відео дня

Як пофарбувати яйця за допомогою натуральних продуктів

Буряк

Почистіть та натріть на великій тертці буряк. Залийте одним літром води та проваріть протягом тридцяти хвилин. За цей час відваріть круто яйця та остудіть. Процідіть готовий буряковий відвар, щоб у ньому не залишилося м’якоті та покладіть в нього яйця. Через дві-три години яйця стануть насиченого вишневого кольору. Дістаньте їх з відвару та просушіть на паперовому рушнику.

Червона капуста

Візьміть половину качана червоної капусти та дрібно наріжте. Покладіть у каструлю, додайте два літри води та три столові ложки оцту. Проваріть суміш на повільному вогні протягом півтори години. Видаліть з готового відвару м’якоть та остудіть його. Після цього покладіть у нього зварені круто охолоджені яйця. Через дві години вони стануть ніжного блакитного кольору, а через п’ять-шість насиченого синього.

Читайте також:
Як пофарбувати яйця на Великдень (Фото:Wokandapix / Pixabay) Оригінальний варіант. Як швидко пофарбувати яйця на Великдень

Лушпиння цибулі

Візьміть приблизно двадцять (можна більше) цибулин та зніміть з них лушпиння. Такої кількості вистачить на фарбування десяти яєць. Покладіть лушпиння у каструлю, залийте водою (до двох літрів) та проваріть на повільному вогні годину. Додайте одну столову ложку солі. Покладіть свіжі яйця та проваріть їх протягом двадцяти хвилин, періодично повертаючи, для рівномірного фарбування. Готові яйця, які мають стати коричневого кольору, перекладіть у ємність з холодною водою, щоб вони охолонули.

Куркума

Налийте сімсот мілілітрів води у невелику каструлю. Додайте три столові ложки куркуми та ретельно перемішайте. Покладіть яйця (чотири-п'ять штук). Доведіть воду до кипіння та проваріть яйця протягом п’ятнадцяти хвилин на помірному вогні. Після цього зніміть каструлю з плити та дайте яйцям охолонути у воді. Готові яйця мають вийти насиченого жовтого кольору.

Червоне солодке вино

Викладіть чотири свіжих яйця у невелику каструлю та додайте сімсот мілілітрів червоного вина. Поваріть яйця десять хвилин, зніміть каструлю з плити та залиште яйця фарбуватися. Через п’ять-сім годин за кольором вони стануть від фіолетового до сіро-чорного. Дістаньте пофарбовані яйця та просушіть на паперовому рушнику.

Чай каркаде

Налийте у невелику каструлю сімсот мілілітрів води. Покладіть сорок каркаде, додайте одну столову ложку оцту та одну столову ложку солі. Ретельно перемішайте та покладіть у суміш п’ять яєць. Доведіть воду до кипіння, зменште вогонь та проваріть яйця десять хвилин. Після цього зніміть каструлю з плити та залиште яйця фарбуватися. Через дві-п'ять годин дістаньте з каструлі яйця кольору нічного неба та просушіть на паперовому рушнику.

Редактор: Юлія Сурікова-Ганська Читати далі