Автор: Іван Яковина

Міжнародний оглядач Іван Яковина розповів в ефірі Radio NV, що відбуватиметься з російською економікою, яка почала «покриватися струпами» і як цьому сприяють інші країни.

Іван Яковина

міжнародний оглядач

Треба нагадати, що на початку війни багато хто, зокрема й західні спостерігачі, хвалили Центральний банк Росії за якісь «круті» дії у сфері економіки, які не дали цій економіці впасти, обвалитися одразу після початку великого вторгнення. Хоча, на мій погляд, тут більше заслуга Заходу, ніж російських міністрів, тому що Захід запроваджував якісь абсолютно погані санкції, неправильні та не ті, що [були] потрібні, тоді як треба було, звичайно, гасити російську економіку, бити по її найболючіших точках. Захід робив якісь косметичні заходи в перші два роки великої війни.

Відео дня Читайте також:
Олаф Шольц (Фото:REUTERS/Nadja Wohlleben) Шольц про саміт миру у Швейцарії: Путін має відвести війська, якщо він хоче сидіти з нами за столом

Вони [РФ] ж дива не зробили у 2022-му році. Вони, висловлюючись алегорично, вмазали величезну кількість знеболювальних препаратів у російську економіку, яка почала гнити, нанесли на неї грим і зробили так, що гниючі руки, ноги перестали боліти і стали виглядати майже нормально. Але гниття всередині не зникло, воно тривало, воно наростало і зараз уже ніяка анестезія не допомагає. У глибинах економіки настає сепсис, зараження і дуже скоро цей сепсис дасть про себе знати, економіка почне просто подихати.

Коли це станеться, звісно, питання. Я думаю, дивлячись на все, що відбувається, що у 2025-му році економіка Російської Федерації вже точно вкриється струпами, почне гнити і вмирати вже, мабуть, наочно. Тобто вже ніякий грим їй не допоможе, тому що не можна витрачати всі гроші, які в тебе є, на війну і чекати, що в іншому в тебе буде все добре в економіці. Так не буває.

До того ж, нестача товарів і дефіцит різноманітний вже зараз стає дедалі відчутнішим в Російській Федерації. Російська преса пише, що російський бізнес в умовах санкцій, проблем з розрахунками став шукати нестандартні маршрути поставок і оплати, і одним з таких каналів раптово стала Монголія. Через Монголію в Росію зараз ввозяться товари з Китаю і Японії. І потік вантажів, що проходять через Монголію, швидко зростає: ідуть автомобілі з Японії, обладнання з Китаю, інша продукція, яку складно оплатити і замовити безпосередньо, а також усілякі китайські товари, які імпортери хочуть у Росії отримати швидше.

Читайте також: Боїться дефіциту. Росія просить Казахстан передати 100 тисяч тонн бензину після атак на НПЗ — Reuters

Формально монгольські банки довгий час відмовлялися працювати з російськими клієнтами, але зараз начебто вже погодилися ризикувати. Деякі монгольські банки м’якше ставляться до рублевих платежів, просять менше документів, ніж банки, наприклад, китайські. Це означає, на мій погляд, що дуже скоро емісари з Міністерства фінансів США з’являться в Улан-Баторі й пояснять місцевій владі, що так робити не можна, що треба прикрутити цю хвіртку, краник, бо добром це не скінчиться для монголів. І якщо вони не хочуть нарватися на серйозні американські санкції, доведеться їм зменшити запал у цьому сенсі.

Читайте також:
Працівник російських правоохоронних органів блокує вхід на частково закриту Червону площу в центрі Москви, 26 березня 2024 року (Фото:REUTERS/Maxim Shemetov) «Гойдатимуться на ліхтарях». Без репресій режим Путіна впаде через пів року — Галлямов про «яструбів і технократів» у РФ і глухий кут Кремля

Тим часом китайські банкіри продовжують ускладнювати життя російським імпортерам. Зараз у російських імпортерів у Китаї нова напасть: банки Китаю, щоб прийняти гроші за товар, який йде через треті країни, вимагають підтвердження, що товар іде саме туди, а не в Російську Федерацію. Цю схему, бачите, прикривають уже самі китайці, які страшенно налякані американськими санкціями і готові піти на все, що завгодно, аби тільки не зруйнувати свої відносини з американською фінансовою системою. Для них це набагато важливіше, ніж зв’язки з Російською Федерацією.

І треба сказати, що якби такі санкції, які зараз застосовують для недопущення імпорту китайського обладнання в Росію, запровадили відразу після початку широкомасштабної війни, то економіка Росії вже зараз була б зруйнована.

І ще новини з Китаю: терміни проведення платежів з Росії в Китай продовжують зростати, і тепер вони сягають трьох місяців порівняно з одним тижнем раніше. Тобто Китай взявся за виконання американських санкцій, можливо, навіть старанніше, ніж самі американці.

Читайте також:
Прапори ЄС і Китаю (Фото:REUTERS/Jason Lee) «Добре, що Китаю не буде на Саміті миру». Для Пекіну немає сценарію, де у війні перемагає Україна — інтерв'ю з Несвітайловим

І Financial Times повідомляє нам те, що [російський диктатор] Володимир Путін уже точно не зміг домовитися з головою Китаю Сі Цзіньпіном про будівництво газопроводу Сила Сибіру-2, на який Росія дуже сильно сподівалася. Під час візиту в Пекін Сі Цзіньпінь зажадав, щоб ціни на газ були внутрішньоросійські для китайців. Володимир Путін сказав, що тоді це буде суцільний збиток для Росії — постачати газ у Китай. Тому вирішили, що не буде ніякої Сили Сибіру, тобто цей проєкт закрито.

Відразу після провалу цього путінського візиту сталися цікаві речі в російському бюджеті. Мінфін російський оголосив про радикальне скорочення витрат на соціальну сферу — на медицину, на освіту. Тобто вони сподівалися на те, що Китай підтримає Росію, дасть грошей, дасть можливість нормально торгувати з собою, нададуть якісь інвестиції для Сили Сибіру. Але Путін не зміг цього зробити.

І хороші новини з південного напрямку: найбільший держбанк Туреччини, називається він Ziraat bank, відмовився розблокувати платежі в Росії, щоб можна було вести торгівлю через Туреччину. У банку сказали, що ця проблема досі не вирішена, жодних зрушень не спостерігається. Турки, після візиту американців у січні 2024 року, стали блокувати гроші з Росії. Навіть туристи, які намагаються оплатити свої путівки, через цей банк не можуть це зробити.

Американці досить ефективно тиснуть на інші країни. Єдине, хто обурюється і робить не так — це монголи, але я думаю, американці обов’язково і до монголів доберуться.

Із західного кордону теж хороші новини прийшли — Польща і Литва нарешті почали блокувати поставки деяких європейських вантажів до Російської Федерації. Митники Польщі та Литви почали блокувати на кордоні вантажі, які йдуть до Росії з Італії, на це скаржиться президент італійської асоціації підприємців Вітторіо Торрембіні. Він каже, що з боку Польщі та Литви спостерігається явна дискримінація, їхні митники можуть просто заблокувати вантажі, що йдуть у Росію з Італії, хоча вантажі несанкційні, всі документи справні.

Читайте також:
Лідери та члени партії Альтернатива для Німеччини (AfD) вітають перші результати виборів до Європейського парламенту, 9 червня 2024 року (Фото:REUTERS/Annegret Hilse) Дивіться, хто прийшов. Як європейські ультраправі досягли успіху на виборах до Європарламенту та у чому небезпека для України

На мій погляд, цього мало. Добре, що почали блокувати, але давно пора було — з 2022-го року. Я був упевнений, що вони одразу ж закриють кордон із Росією, з Білоруссю для будь-яких товарів — не тільки для підсанкційних. Але цього немає, досі йдуть вантажівки через кордон країн Балтії та Польщі з Російською Федерацією та Білоруссю.

Мені здається, це безумство, це треба зупинити. Тому що чим менше європейських товарів надходитиме в Російську Федерацію, тим швидше розкручуватиметься інфляція. Велика інфляція буде руйнувати режим Володимира Путіна.

Важливо зробити так, щоб це сталося. Відповідно, Путіну хочеться врятувати економіку, хочеться врятувати свій режим, тому що якщо у нього не вийде врятувати економіку і режим, його просто до стінки поставити, його розстріляють, найімовірніше. І він для того, щоб запобігти подібному розвитку подій, звісно, піде на все або абсолютно все, не виключаючи навіть ядерних якихось погроз і шантажу.

https://www.youtube.com/watch?v=7YjQRMQza7E&t=350s Читати далі