Директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь в ефірі Radio NV пояснив, на які дії здатна російська армія під час нового наступу і як готуються Сили оборони України.

Михайло Самусь

директор New Geopolitics Research Network

Росіяни стратегічно покладалися на концепцію, що американської допомоги взагалі не буде, а тому можна продовжувати наступ скільки завгодно — «все одно українці вже не зможуть контратакувати чи навіть створити паратет по артилерії». Без паратету по артилерії, дійсно, росіяни можуть рухатися досить бадьоро, скільки завгодно.

Відео дня

Тобто якщо в них буде радикальне перевищення по артилерії, по авіації, як вони мали ці аспекти протягом семи місяців, особливо вже навесні 2024 року, коли відсутність американської допомоги стала проявлятися вже чітко на фронтах, росіяни сподівалися, що вони можуть витрачати, вкладати скільки завгодно ресурсів — бронетехніки, артилерії, боєприпасів, людей — і приблизно десь влітку фронт посиплеться.

Читайте також: Захоплення сіл на захід від Авдіївки. Що дає росіянам розширення прориву, який вибір має РФ і чи зможуть ЗСУ уповільнити наступ — ISW

Вони, звісно, розраховували раніше. Вони, можливо, думали, що протягом зими все це буде зроблено, а потім, вже до осені, вони окупують весь Донбас і до американських виборів будуть готувати вже капітуляцію України, пропонуючи новій адміністрації [президента] Сполучених Штатів свої пропозиції щодо капітуляції України або мирного договору.

Але вийшло не так. По-перше, їм не вдалося досягти оперативних успіхів на фронті. Ми можемо говорити про захоплення Авдіївки, певних територій, але це все-таки тактичні прориви.

Читайте також: «Не обов’язково широкомасштабний наступ». Про які «неприємні сюрпризи» від росіян говорить командувач Нацгвардії — Нарожний

От зараз вони намагаються якраз створити умови для оперативного прориву. Але чи вистачить у них зараз ресурсів, чи зможуть вони це зробити? Важко сказати. У них вікно можливостей закривається.

Щойно було підписано американську допомогу росіяни зрозуміли, що час закінчується. Вони не досягли оперативних успіхів, але треба це зробити бо очевидно, що російські генерали пообіцяли Кремлю, що все буде зроблено. А вони, виявляється, нічого не зробили. Ресурси витрачені просто величезні, це видно. [Вони не зможуть] продовжувати наступ в такому темпі особливо, якщо в українців буде зростати можливість протидіяти. Якщо в нас вийде паритет, або умовний паритет (якщо враховувати вищу якість української артилерії по боєприпасах) тоді наступ в такому темпі для росіян стане просто неможливим.

Читайте також:
Командир підрозділу Terra у складі Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ Микола Волохов з позивним Абдула (Фото:Українська правда) «Росія щось планує». У 3-й ОШБр готові до найгіршого сценарію — атаки РФ на різних фронтах для суттєвого просування вглиб України — інтерв'ю

Якщо в нас стане більше протитанкових засобів… Це ще один аспект, який зараз росіяни використовують, щоб проходити далі. У нас просто FPV-дрони перетворилися на супер універсальний інструмент, бо в умовах дефіциту боєприпасів протитанкових засобів це стало паличкою-виручалочкою.

Але зараз може стати класичною можливість України протидіяти наступу. І тоді росіяни просто не зможуть рухатися навіть в такому темпі.

Травень буде дуже важкий, це однозначно, тому що у росіян це, можливо, останній місяць, коли вони зможуть використати відсутність паритету в артилерії, протитанкових засобах і, що важливо, в системах ППО, а, можливо, ще й в авіації.

Редактор: Юлія Козіна Читати далі